Acasă Politic Sprijinirea Rep. Moldova, canalul Sulina și programul Visa Waiver discutate la a...

Sprijinirea Rep. Moldova, canalul Sulina și programul Visa Waiver discutate la a 8-a rundă a dialogului strategi RO-SUA

DISTRIBUIȚI

 168219 – 15032023 – La București, a avut loc a opta Reuniune a Dialogului Strategic între România și Statele Unite ale Americii. Delegația României a fost condusă de Iulian Fota, secretar de stat pentru afaceri strategice, iar de partea americană de Dereck Hogan, adjunctul principal al asistentului secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene și eurasiatice. De asemenea au mai participat reprezentanți de rang înalt și experți din instituțiile românești cu atribuții în domeniu, din Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Energiei, Ministerul Afacerilor Interne,  Ministerul Economiei, Ministerul Educației și Ministerul Cercetării, Inovației și Digitalizării, precum și oficiali americani de rang înalt din partea Departamentului de Stat, Departamentului Apărării, și Departamentului Comerțului.

Sesiunea Dialogului Strategic a examinat stadiul colaborării și liniile principale ale cooperării bilaterale în domeniile majore ale Parteneriatului Strategic România-SUA: politic, apărare, energie, economie, consolidarea relațiilor interpersonale. Agenda Dialogului Strategic a inclus sesiuni dedicate unor teme importante pentru dialogul bilateral, precum proiectele strategice în domeniul energiei nucleare și perspectivele producției de energie regenerabilă, accederea țării noastre în programul Visa Waiver, aspecte de interes prioritar în colaborarea economică și comercială, cooperarea în domeniile judiciar și polițienesc, combaterea traficului de ființe umane, procesul de accedere a României la OCDE.

La finalul celei de-a opta Reuniuni a Dialogului Strategic între România și Statele Unite ale Americii cele două delegații au adoptat o Declarație comună în care se menționează că delegațiile au acordat o atenție specială riscului potențial al acțiunilor destabilizatoare ale Federației Ruse în regiunea Mării Negre, în special la adresa securității și stabilității Republicii Moldova.

”România și Statele Unite rămân angajate în sprijinirea autorităților alese în mod democratic ale Republicii Moldova, în eforturile acestora de a-și consolida reziliența politică și economică, de a-și apăra suveranitatea și integritatea teritorială și de a continua procesul de integrare europeană.

Rămânem angajați în susținerea principiilor independenței, suveranității, integrității teritoriale și respectarea dreptului internațional, a drepturilor omului și a libertăților fundamentale, ca bază a arhitecturii de securitate euroatlantice”.

De asemenea, au analizat progresele înregistrate inclusiv eforturile comune de sprijinire a Ucrainei și a fost subliniată ”importanța critică a porturilor românești de la Marea Neagră și de pe Dunăre pentru comerțul Ucrainei”, în special prin dublarea capacității de tranzit pe Canalul Sulina.

Cele două părți au subliniat importanța acordării unei atenții speciale cooperării în cadrul NATO, pentru o consolidare mai puternică a apărării și descurajării în regiunea Mării Negre, o zonă de importanță strategică pentru Alianță.

Cele două părți au evaluat cooperarea bilaterală în domeniul energiei, luând notă de progresul semnificativ înregistrat în proiectele-fanion: proiectele nucleare civile de la Cernavodă și reactorul modular de mici dimensiuni de la Doicești și au subliniat relevanța crescută a acestor proiecte pentru reziliența regiunii Mării Negre, în contextul încercărilor Rusiei de a utiliza aprovizionarea cu energie ca armă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.