Acasă Politic Vizita delegației Comisiei parlamentare SRI la Chișinău

Vizita delegației Comisiei parlamentare SRI la Chișinău

DISTRIBUIȚI

 168385 – 27032023 –  Membrii Comisiei parlamentare SRI, aflați în vizită oficială la Chișinău, au fost primiți, luni, de președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, și au avut o întrevedere cu membrii Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, la invitația președintelui Comisiei, deputault Lilian Carp.

În cadrul întrevederii, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a salutat vizita Comisiei parlamentare de control al SRI la Chișinău, care coincide cu un eveniment istoric marcant: Ziua Unirii Basarabiei cu România. Președintele Parlamentului a prezentat aspecte privind evoluția situației de securitate din Republica Moldova, precizând că există o preocupare deosebită pe această dimensiune la nivel parlamentar.  Igor Grosu a punctat care sunt principalele priorități de pe agenda internă a Republicii Moldova, stadiul reformelor realizate ca parte a demersurilor țării pentru integrarea în Uniunea Europeană și a mulțumit României pentru sprijinul acordat pentru asigurarea securității energetice.

Senatorul Cristian Chirteș a mulțumit președintelui Comisiei securitate națională, deputatul Lilian Carp, pentru invitația adresată Comisiei de a efectua o vizită de lucru la Chișinău. Președintele delegației române a salutat învestirea în funcția de prim-ministru a Republicii Moldova în persoana domnului Dorin Recean și a transmis aprecieri pentru adoptarea de către Parlamentul Republicii Moldova a legii prin care româna devine limbă de stat, precizând că astfel cetățenii de pe ambele maluri ale Prutului se simt mai apropiați și mai uniți ca niciodată.

Președintele Comisiei parlamentare SRI a adresat felicitări președintelui Igor Grosu pentru punerea în dezbaterea Parlamentului Republicii Moldova a unui pachet de legi ale securității și a subliniat disponibilitatea membrilor Comisiei de a sprijini parlamentarii R. Moldova pentru îndeplinirea obiectivelor pe dimensiunea securității naționale.

La întrevederea delegației Comisiei parlamentare SRI cu membrii Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, discuțiile au vizat aspecte referitoare la noile provocări de securitate generate de războiul din Ucraina și amenințarea rusă asupra stabilității și a integrității teritoriale ale Republicii Moldova, organizarea și modul de lucru al Comisiei din Parlamentul României, revizuirea legislației în domeniul securității naționale, cu accent pe mecanismele de control asupra activității de informații, care să garanteze respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.

Președintele Comisiei din Republica Moldova, deputatul Lilian Carp, a prezentat stadiul în care se află dezbaterile parlamentare în Comisie asupra celor trei legi, a punctat principalele reglementări și și-a exprimat speranța ca aceste legi să fie adoptate într-un termen de aproximativ o lună.

“Situația de securitate în Republica Moldova este îngrijorătoare. Această țară nu este singură în fața provocărilor de securitate cu care se confruntă. Exprim susținerea de neclintit a României pentru respectarea suveranității și integrității teritoriale a R. Moldova. Salut eforturile pe care le fac autoritățile moldovene și Parlamentul R. Moldova pentru a-și proteja cetățenii în fața amenințărilor Federației Ruse”, a declarat senatorul Cristian Chirteș.

Ambele părți și-au exprimat disponibilitatea pentru continuarea și dezvoltarea dialogului parlamentar între cele două Comisii, sens în care președintele delegației române a adresat o invitație delegației moldovene la Parlamentul României, în sesiunea din toamnă-iarnă.

Din delegație au făcut parte toți cei nouă membri ai Comisiei parlamentare SRI:  Ioan-Cristian Chirteș (președinte), Florin-Silviu Hurduzeu (vicepreședinte), Csoma Botond (secretar), Dorel-Gheorghe Acatrinei, Oana Florea, Teodor Lazăr, Silviu Macovei, Alexandru Muraru, Răzvan Prișcă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.