Acasă Externe 13 persoane arestate pentru exploatarea sexuală a peste 400 de femei, printre...

13 persoane arestate pentru exploatarea sexuală a peste 400 de femei, printre care şi românce

DISTRIBUIȚI

 168671  – 26042023  – Cel puţin 13 membri ai unei reţele responsabile de exploatarea sexuală a peste 400 de femei în Finlanda şi în alte ţări scandinave au fost arestaţi într-o operaţiune europeană, au anunțat marţi Europol şi Eurojust, care estimează că gruparea criminală (OCG) a obţinut cel puţin 3,3 milioane de euro.

Deşi datele privind rezultatele operaţiunii nu sunt finalizate, numărul victimelor, de naţionalitate cehă, maghiară şi română, depășește 400.

Operaţiunea, în care au implicate autorităţile cehe, finlandeze şi ungare, a identificat de asemenea peste 90 de victime ale exploatării sexuale, în timp ce cei 13 presupuşi traficanţi reţinuţi sunt suspectaţi că ”recrutau victime, în principal cehe, şi le transportau în Finlanda şi în alte ţări scandinave”.

Membrii cehi ai reţelei criminale, al căror câștig a fost estimat la cel puţin 3,3 milioane de euro, ofereau serviciile victimelor pe diverse site-uri.

”Infractorii puteau rezerva victimele în avans, în timp ce sistemele de rotaţie, cunoscute şi sub numele de ”tururi sexuale” sau ”carusele”, permiteau oferirea victimelor exploatate în diverse locaţii”, a precizat Europol, care, împreună cu Eurojust, a coordonat operaţiunea de la sediul său din Haga.

Pe lângă arestarea suspecţilor şi identificarea victimelor, autorităţile au percheziţionat zece adrese, au confiscat 200.000 de euro în numerar, patru vehicule de lux, trei apartamente, 40 de telefoane mobile, patru laptopuri şi o puşcă de vânătoare cu muniţie şi au blocat opt conturi bancare.

Aşa-numiţii ”operatori de apeluri” din cadrul reţelei aveau sarcina de a face reclamă victimelor pe ”site-uri de servicii pentru adulţi” şi de a le gestiona profilul online, dar şi de a le controla, prin ”tratamente degradante”. Totodată, stabileau întâlnirile şi tipurile de servicii sexuale care urmau să fie oferite.

Indiferent de naţionalitatea lor reală, cele peste 400 de victime erau prezentate, în cea mai mare parte, ca ”femei cehe” şi erau private de venituri, exploatate sub ”constrângere extremă”, iar în cazurile în care li se permitea să se întoarcă acasă, infractorii le luau o parte din economii şi le extorcau prin ameninţări şi violenţă.

Instanța finlandeză a condamnat deja trei membri ai unui OCG arestați în prima acțiune comună din aprilie 2022. Principalul suspect a fost condamnat pentru desfășurare agravată și alte infracțiuni și condamnat la închisoare de 2 ani și 10 luni. Cel de-al doilea suspect a fost condamnat la închisoare condiționată de un an pentru desfășurare agravată și alte infracțiuni.  Cel de-al treilea suspect a fost condamnat pentru încurajare la desfășurare și condamnat la închisoare condiționată de 3 luni.

Cazul a fost deschis de autoritățile cehe în mai 2021.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.