Acasă Economie 20 de milioane de euro pentru sprijinirea fermierilor români

20 de milioane de euro pentru sprijinirea fermierilor români

DISTRIBUIȚI

168622 – 21042023 – Guvernul a aprobat joi hotărârea prin care producătorii agricoli din sectorul cerealelor vor beneficia de un sprijin de urgenţă în valoare totală de 20 de milioane de lei.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunţat că producătorii agricoli afectaţi de creşterea importurilor de cereale din Ucraina vor putea beneficia de un grant. Banii reprezintă cei 10 milioane de euro proveniţi de la Uniunea Europeană, sumă dublată de Ministerul Agriculturii. Plăţile se vor efectua până la data de 30 septembrie, iar valoarea unitară a grantului va fi stabilită de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

”Cei 20.100.000 de euro vor fi acordaţi producătorilor agricoli din sectorul cerealelor pentru cheltuieli angajate cu depozitarea în spaţii de depozitare proprii sau la terţi a producţiei proprii de grâu din recolta anului trecut. Pot beneficia de acest sprijin de urgenţă: producători agricoli persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale constituite în conformitate cu OUG 44/2008, cu modificări şi completări prin intermediul legii 822/2016, care la rândul ei a suferit o serie de modificări, dar şi producători agricoli persoane juridice, indiferent de statutul lor juridic sau de modul de organizare”, a spus Cărbunaru.

Întrebat dacă Guvernul va pregăti un act normativ care să suspende temporar importul de cereale, aşa cum a cerut PSD, Cărbunaru a replicat că Executivul desfăşoară un dialog cu reprezentanţii Comisiei Europene, dar a menţionat şi că România ”a ales să respecte normele europene, ceea ce generează o poziţie avantajoasă” de negociere. Totodată, Cărbunaru a făcut referire la scrisoarea transmisă preşedintei CE, Ursula von der Leyen, de mai multe state membre UE, în care a fost semnalată problema cu care se confruntă fermierii din aceste ţări din cauza importurilor de cereale din Ucraina.

”Ca o primă reacţie la intervenţia preşedintelui României, a Guvernului României, am văzut deja, Comisia vine cu un al doilea pachet de sprijin de 100 de milioane de euro. Pe de o parte, această sumă importantă de 100 de milioane de euro destinată fermierilor afectaţi, dar şi măsuri de protecţie pentru importurile de anumite produse din Ucraina în aceste state. Şi este vorba de grâu, porumb, floarea soarelui şi rapiţă”, a spus el.

Cărbunaru a reamintit că fermierii români beneficiază anual de aproape de 3 miliarde de euro din fonduri UE, fie prin plăţi directe, fie prin investiţii. Totodată, a precizat că funcţionarea pieţei comune şi aplicarea acordurilor de asociere generează reguli pentru toate statele membre. Purtătorul de cuvânt al Guvernului a subliniat că ”nu există un dezacord” la nivelul Executivului pe tema importurilor.

Cărbunaru a mai precizat că anul trecut aproximativ 60% din exporturile de cereale ucrainene au trecut prin România. Ţara noastră a produs nouă milioane de tone de cereale. Dintre acestea, într-un an, în medie, patru milioane de tone sunt folosite pentru piaţa internă, iar alte patru sunt exportate.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.