Acasă Economie Acord pentru realizarea conexiunii rutiere între Salonta şi Békéscsaba

Acord pentru realizarea conexiunii rutiere între Salonta şi Békéscsaba

DISTRIBUIȚI

 168478 – 05042023  – Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, și ministrul de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, au semnat la Bucureşti Acordul între Guvernul României şi Guvernul Ungariei privind stabilirea conexiunii Drumului Expres Salonta şi Békéscsaba–Méhkerék. Drumul, care face parte din proiectul Arad-Oradea, este programat să fie finalizat în România până în anul 2026, fiind implementat de consiliile judeţene Bihor şi Arad.

Ministrul Grindeanu a arătat că viitorul drum va face legătura pe o lungime de 9,8 kilometri între Salonta şi graniţă, drumul fiind parte a proiectului Arad–Oradea.

„Cum bine ştiţi, s-au descentralizat multe din proiectele de acest tip către autorităţile locale, iar acest proiect de drum expres Arad–Oradea cu varianta aceasta de trecere a graniţei se află în gestiunea autorităţilor locale: Consiliul Judeţean Bihor şi Consiliul Judeţean Arad”, a spus Grindeanu, precizând că ministerul doar finanțează proiectele, iar autoritățile locale le implementează. De asemenea, Grindeanu a precizat că în luna octombrie va fi finalizat proiectul tehnic, ceea ce va permite începerea lucrărilor propriu-zise până la sfârşitul anului, termenul de finalizare fiind 2026.

Grindean a mulţumit Ungariei pentru sprijinul acordat României în problema Schengen, arătând că acest sprijin a fost „unul puternic, pe care noi l-am simţit”.

La rândul său, ministrul Péter Szijjártó a precizat că dezvoltarea colaborării între cele două ţări este imposibil de imaginat fără dezvoltarea legăturilor fizice. ”În trecut am avut un obiectiv, şi anume că la fiecare cinci ani vom inaugura câte o conexiune de drum expres între cele două ţări. Am reuşit acest lucru în 2015, la fel şi în 2020. Succesul din 2025 este în etapa de pregătire, şi anume momentul în care vom conecta autostrada M3 din Ungaria cu sistemul de drum expres din jurul oraşului Satu Mare. Astăzi însă am asigurat succesul pentru anul 2030, deoarece am încheiat acordul cu privire la conexiunea numărul 4 de drum expres. Cheia acestui succes este faptul că noi, pe partea ungară, o să ducem drumul expres Budapesta–Békéscsaba până la graniţa cu România şi atunci va exista posibilitatea ca acest drum să se interconecteze cu drumurile expres din ţara dumneavoastră. Am convenit şi asupra punctului de trecere a frontierei, în Ungaria, cei de la Méhkerék deja se pregătesc”.

Sorin Grindeanu a vorbit și despre proiectul de construire a unui punct de trecere la tripla frontieră româno-ungaro-sârbă şi a spus că autorităţile locale susţin proiectul de la Beba Veche.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.