Acasă Anchete Justitie Anchetă a Parchetului European la Vama Siret

Anchetă a Parchetului European la Vama Siret

DISTRIBUIȚI

 168476 – 05042023  – Parchetul European (EPPO) Iași (România) a făcut marți, 4 aprilie, opt percheziții, inclusiv la sediul Biroului Vamal Siret și la domiciliul funcționarilor vamali, în cadrul unei anchete privind o schemă de fraudă vamală de sustragere de la plata impozitelor și taxelor vamale la tutunul importat.

Perchezițiile au fost realizate de ofițeri de poliție judiciară din Structura de sprijin a procurorilor europeni delegați în România, ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Suceava și vameșii din cadrul Autorității Vamale Române, sub coordonarea procurorilor delegați europeni ai biroului Iași al EPPO,.

Potrivit anchetei, mai multe persoane fizice și companii din Cehia, Germania, Italia, Lituania, Polonia, Slovacia și Ucraina au creat un circuit vamal fraudulos pentru importul de tutun prelucrat (tutun de narghilea și pipă) din Emiratele Arabe Unite și Turcia.

Aparent destinate țărilor terțe (non-UE), cum ar fi Ucraina și Kazahstanul, produsele din tutunerau declarate ca fiind în tranzit prin UE, ceea ce permite suspendarea plății taxelor până când mărfurile sunt achiziționate în țara de destinație.

Însă, potrivit procurorilor europeni, mărfurile nu au părăsit zona UE, ci au fost vândute ilegal pe piața neagră în unele țări UE, inclusiv Belgia și Germania. Acest lucru s-ar fi făcut cu complicitatea vameșilor români de la Biroul Vamal Siret, principalul punct vamal de la granița României cu Ucraina.

Se pretinde că, între iunie 2017 și ianuarie 2018, un total de 50 de transporturi de produse din tutun prelucrat au fost declarate în tranzit prin UE – majoritatea provenind din Italia (35). Au existat și transporturi care au pornit din Germania (opt), Lituania (șase) și Cehia (unul). Anchetatorii cred că autovehiculele declarate la Biroul Vamal Siret ca transportatori de tutun erau în realitate goale, pentru a simula tranzitul către țări terțe și a se sustrage de la plata taxelor și taxelor vamale.

În consecință, bunurile au fost vândute în țările UE cu profituri uriașe, eludând plata taxelor, accizelor și TVA. Prejudiciul creat prin neplata taxelor vamale  este estimat la este 650.000 euro.

Pentru recuperarea prejudiciilor aduse bugetului național și al UE, au fost sechestrate cinci imobile și sume în numerar, în diferite valute (euro, dolari, lei și grivne ucrainene).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.