Acasă Anchete Interne Conversus, lovitură coordonată împotriva traficanților de arme

Conversus, lovitură coordonată împotriva traficanților de arme

DISTRIBUIȚI

 168462 – 04042023 – Operațiunea Conversus, condusă de Poliția Română cu sprijinul Bulgariei, în cadrul Platformei EMPACT, a culminat cu o săptămână de acțiuni care au implicat forțele de ordine din 31 de țări.

Au fost vizate persoane suspectate de trafic de arme de foc. Pe măsură ce achiziționarea de arme de foc ilegale a devenit din ce în ce mai dificilă și mai costisitoare, s-a constatat că traficanții s-au reorientat către armele de semnalizare, deoarece anumite modele puteau fi ușor transformate în arme cu muniție reală.

Majoritatea armelor de alarmă și semnalizare confiscate au fost modele produse în Turcia, înainte de o modificare a legislației naționale referitoare la producția lor. Aceste arme au fost importate în UE și oferite legal spre vânzare în Bulgaria și în alte state membre. Odată vândute, acestea erau traficate peste granițe și transformate în arme letale în alte țări din interiorul sau din afara UE. Acest proces de conversie implică modificarea armelor pentru a le face capabile să tragă cu muniție reală, ceea ce este ilegal. Odată convertite, armele sunt distribuite prin canale ilicite, contribuind la proliferarea armelor de foc ilegale.

În urma celor 143 de percheziții domiciliare care au avut loc în cadrul operațiunii Conversus, au fost arestate 22 de persoane. Au fost confiscate 129 de arme de foc, 1.492 de arme de alarmă și semnalizare modificate sau nemodificate, 24.735 de cartușe de muniție neconvertită, convertită și reală, 6 grenade de mână, 276 de kilograme de dinamită, 299 de detonatoare și peste 21 de kilograme de praf de pușcă.

IGPR, împreună cu celelalte țări participante, a colectat date despre suspectați traficanți de arme. În același timp, s-au desfășurat activități de colectare a datelor în anumite state membre unde aceste tipuri de arme pot fi achiziționate în mod legal fără autorizație prealabilă.

În urma analizei datelor colectate, Europol a elaborat pachete de informații pentru a informa țările cu privire la obiectivele și vânzările de arme, pe baza cărora autorităție naționale și-au coordonat acțiunile.

La operațiuni au participat Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Letonia, Luxemburg, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, România, Slovenia , Spania, Suedia, Albania, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia, Elveția, Ucraina, Regatul Unit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.