Acasă Economie Servicii sociale integrate pentru vîrstnicii fără sprijin

Servicii sociale integrate pentru vîrstnicii fără sprijin

DISTRIBUIȚI

 168579 – 18042023 – Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Marcel Boloş a anunţat pregătirea unui sprijin financiar, sub forma de vouchere, pentru familiile care au mai mult de cinci copii, persoanele care nu pot munci sau vârstnicii fără niciun sprijin.

Voucherul ar putea fi folosit pentru renovarea casei sau schimbarea unor electrocasnice precum frigiderul, aragazul sau maşina de spălat, a adăugat ministrul PNL.

De acest nou sprijin vor beneficia 220.000 de familii, dar pentru stabilirea numărului beneficiarilor vor fi făcute anchete sociale, la care vor contribui asistenții sociali, personalul medical şi cel educaţional.

”Cei trei experţi vor face ancheta socială astfel încât fiecărei familii, analizate în parte, să i se poată defini profilul de nevoi sociale pe care le are. De exemplu are nevoie de întreţinerea locuinţei şi de schimbarea echipamentelor electrocasnice. De ce este nevoie de acest lucru? Ca să asigurăm o cât mai bună utilizare a acestor bani, să nu fixăm un standard de la Bucureşti şi după să nu se potrivească pe profilul nevoilor pe care beneficiarii le au”, a explicat ministrul Boloş la Antena 3.

Ajutoarele pentru persoanele vârstnice cuprinde atât serviciile sociale la domiciliu, inclusiv dacă persoanele vârstnice locuiesc într-o locuinţă socială care este proprietatea primăriei.

De servicii de îngrijire la domiciliu, servicii medicale, inclusiv servicii de catering dacă nu au din ce trăi şi nu realizează veniturile corespunzătoare. Aceştia vor beneficia şi de aceste beneficii de masă caldă. Acestea vor fi suportate de cantinele sociale ale primăriilor sau pur şi simplu servicii de catering simple.

”Este o premieră pentru ţara noastră acest tip de servicii pentru persoanele vârstnice şi încercăm prin aceasta să oferim un pachet de servicii sociale integrat. Nu am stabilit deocamdată cuantumul care va fi pentru fiecare beneficiar în parte, însă este important de reţinut că avem un buget de 150 de milioane de euro şi încercăm din aceşti bani, aceste tipuri de servicii să fie ţintite pe nevoia persoanei vârstnice, astfel încât la domiciliu să poată avea asigurate toate aceste servicii pentru o înlocuire adecvată şi o integrare socială adecvată” a mai precizat Boloş.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.