Acasă Politic Întrevederi Angel Tîlvăr – reprezentanți ai unor institute americane de cercetare și...

Întrevederi Angel Tîlvăr – reprezentanți ai unor institute americane de cercetare și analiză în domeniul securității și apărării

DISTRIBUIȚI

168448 – 02042023  – În cadrul vizitei oficiale pe care o efectuează în Statele Unite ale Americii, ministrul Angel Tîlvăr a avut vineri, 31 martie, o serie de întrevederi cu reprezentanți ai unor institute americane de cercetare și analiză renumite în sfera studiilor de securitate, precum Center for European Policy Analysis (CEPA), Heritage Foundation, Center for Strategic and International Studies (CSIS) și Atlantic Council.

Întâlnirea cu reprezentanții CEPA a inclus și o masă rotundă cu reprezentanții comunității de cercetare din Washington DC, având în vedere focalizarea atenției mediului academic pe situația de securitate de la Marea Neagră. De asemenea, au fost abordate stadiul și perspectivele războiului din Ucraina, modul în care Alianța Nord-Atlantică a răspuns pentru a sprijini Ucraina, lecțiile învățate și modalități de a consolida sprijinul la nivel aliat pentru Ucraina. În plus, au fost aduse în atenție deciziile summit-ului de la Madrid, respectiv măsurile de întărire a apărării și descurajării pe flancul estic al NATO și modul de implementare a acestora, inclusiv în perspectiva apropiatului Summit NATO de la Vilnius.

Oficialul român a reiterat importanța menținerii solidarității aliate, a implementării depline a deciziilor luate de liderii aliați cu prilejul Summit-ului de la Madrid,  consolidarea posturii de descurajare și apărare a NATO la Marea Neagră, fiind evidențiată în egală măsură importanța unor decizii ce vizează modalități concrete de sprijin a partenerilor din regiune (Ucraina, Republica Moldova și Georgia) în perspectiva Summit-ului din această vară din Vilnius.

În cadrul discuțiilor cu reprezentanții Heritage Foundation și cu cei ai CSIS și Atlantic Council, a fost punctat momentul simbolic al vizitei care marchează 30 de ani de la semnarea Programului de Parteneriat (State Partnership Program) dintre Armata României și Garda Națională a Statului Alabama (National Guard of Alabama) și a fost subliniată importanța Parteneriatului Strategic pentru modernizarea forțelor armate române.

Pe agenda de discuții s-a aflat și situația de securitate  generată de războiul de agresiune declanșat de Federația Rusă în Ucraina și implicațiile asupra securității euroatlantice, fiind subliniată importanța coagulării unei strategii SUA la Marea Neagră. În context, experții CSIS au prezentat delegației MApN concluziile studiului „The Inhospitable Sea:  Toward a New US Strategy for the Black Sea Region.”

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.