Acasă Cultura/Media MNIR: Expozița temporară „Tezaurul de la Sveștari. Din aurul tracilor sud-dunăreni”  

MNIR: Expozița temporară „Tezaurul de la Sveștari. Din aurul tracilor sud-dunăreni”  

DISTRIBUIȚI

168599– 19042023 – Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) organizează în data de 25 aprilie 2023, începând cu ora 16ꓽ00, o conferință publică în cadrul expoziției temporare „Tezaurul de la Sveștari. Din aurul tracilor sud-dunăreni”, deschisă pentru vizitatori până pe 25 iunie 2023. Podoabele de aur din cadrul acestui ansamblu au fost descoperite în 2012 de Prof. Dr. Diana Gergova și fac parte din patrimoniul Institutului Național de Arheologie cu Muzeu al Academiei Bulgare de Științe din Sofia (NAIM-BAS), prezentarea lor la București înscriindu-se în cadrul unei colaborări bilaterale între MNIR și NAIM-BAS.

Invitatul special al acestei conferințe este Prof. Dr. Diana Gergova, în ultimele patru decenii director al cercetărilor arheologice din celebra necropolă tumulară de la Sborianovo-Sveștari, din nord-estul Bulgariei. Descoperirile spectaculoase de la Sborianovo aparțin celui mai important centru politic și religios tracic de la nord de Balcani din secolele IV-III a.Chr., considerat de unii cercetători chiar reședința regelui get Dromichaites. Prof.Gergova ne va prezenta condițiile de descoperire ale tezaurului, dar și alte detalii privind obiceiurile funerare ale aristocrației tracice sud-dunărene. La această întâlnire vor participa și reputați specialiști români, Dr. Ernest Oberländer Târnoveanu, director general al Muzeului Național de Istorie a României care va lua cuvântul în deschiderea evenimentului, Dr. Valeriu Sîrbu, cercetător la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” din București și Dr. Dragoș Măndescu, director adjunct al Muzeului Județean Argeș.

Prezentările vor fi susținute în limba engleză și în limba română. Discuțiile vor fi moderate din partea Muzeului Național de Istorie a României de doamna Dr. Maria-Magdalena Ștefan și de doamna Dr. Rodica Oanță-Marghitu. Temele de expunere și dezbatere vor aborda arta și iconografia nord-tracică, meșteșugurile prelucrării metalelor prețioase, mormintele fastuoase precum și începutul culturii getice. Accesul la conferință este liber, în limita locurilor disponibile, și include vizitarea în regim gratuit a expozițiilor: „Tezaurul de la Sveștari. Din aurul tracilor sud-dunăreni”, „Tezaurul istoric” și „Dacia. Ultima frontieră a romanității”.

Evenimentul este susținut de Fundația Prietenii Muzeului de Istorie a României.

Despre expoziția temporară „Tezaurul de la Sveștari. Din aurul tracilor sud-dunăreni”, deschisă la MNIR până pe 25 iunie 2023, puteți afla mai multe detalii, accesând următorul link: https://www.mnir.ro/tezaurul-de-la-svestari-din-aurul-tracilor-sud-dunareni/.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.