Acasă Cultura/Media  „Poduri de teatru”

 „Poduri de teatru”

DISTRIBUIȚI

168601– 20042023 – Cu ocazia împlinirii a 400 de ani de la apariția ediției First Folio 1623 a „Operelor Complete” ale lui William Shakespeare și a 50 de ani de la inaugurarea actualei clădiri a Teatrului Național din Craiova, naționalul craiovean și Fundația Shakespeare organizează, sub egida Festivalului Shakespeare, evenimentul internațional „Poduri de teatru”.

Organizatorii au ținut ca, în spiritul tematicii festivalului, să construiască un pod teatral către Capitala Europeană a Culturii – Timișoara 2023. În acest context, vineri, 21 aprilie 2023, Naționalul timișorean va prezenta la Teatrul Național din Craiova spectacolul Hamlet după William Shakespeare, considerându-se că, în anul CEaC – Timișoara 2023, Teatrul Național din Timișoara reprezintă cel mai bine principiile și programul Capitalelor Europene ale Culturii, prin demersul său, asumat și susținut timp de peste un deceniu, de a participa activ la construirea comunității, a societății în datele umanismului, ale civilizației înalte și ale creativității.

În viziunea artistică a regizoarei Ada Lupu Hausvater și în traducerea remix a dramaturgului Peca Ștefan, spectacolul Hamlet recuperează în termenii și în provocările prezentului una dintre cele mai profunde creații ale umanității, piesa Hamlet a inegalabilului William Shakespeare. Hamlet trăiește și moare printre noi. Evoluția, șansa umanității se construiește pe aparenta înfrângere a tuturor acelor Hamlet pentru care adevărul, principiile și exercițiul libertății reduc compromisul și meschinăria la dimensiunea unui vârf de spadă.

Prezența în cadrul festivalului organizat de Teatrul Național din Craiova deschide un drum nou acestui spectacol atât de iubit de public, alături de bine-cunoscutul actor Claudiu Bleonț, în rolul Fantomei – „Danezul regal”, după cum îl numește Hamlet.

În rolul lui Hamlet evoluează carismaticul actor Matei Chioariu, care, împreună cu Claudiu Bleonț, traversează destinul acestui personaj însoțit de unii dintre cei mai apreciați actori ai trupei Teatrului Național din Timișoara: Ion Rizea, Claudia Ieremia, Cătălin Ursu, Bogdan Spiridon, Doru Iosif, Cristina König, Marin Lupanciuc, Romeo Ioan, Adrian Jivan, Flavius Retea, Ionuț Iova, Darius Zet, Costa Tovarnisky, Raul Bastean și Claudiu Dogaru.

Universul sonor al acestui spectacol hipnotic aparține celebrei trupe Subcarpați, implicată în crearea acestui spectacol alături de scenografa Iuliana Vîlsan, de muzicianul Ioan Uțu Pascu (sound design) și de KOTKIvisuals, realizator al conceptului video.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.