Acasă Politic România și Rep. Moldova lucrează împreună la lista persoanelor care să fie...

România și Rep. Moldova lucrează împreună la lista persoanelor care să fie sancționate pentru destabilizarea Republicii Moldova

DISTRIBUIȚI

 168657  – 25042023  – Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 24 aprilie 2023, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, Consiliul Afaceri Externe (CAE), care s-a desfășurat la Luxemburg.

Miniștrii de externe europeni au avut un schimb de opinii privind agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, cu participarea prin video-conferință a ministrului ucrainean de externe Dmytro Kuleba, și implementarea Planului de Acțiune al UE privind consecințele geopolitice ale agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei asupra statelor terțe.

De asemenea, oficialii europeni au abordat evoluțiile privind sprijinul UE pentru Republica Moldova și au adoptat decizii importante în acest scop, inclusiv la propunerea României și obținute cu efortul susținut al diplomației române.

Totodată, miniștrii de externe europeni au discutat despre situația din Iran, Sudan și poziționările Chinei privind războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

În marja CAE, miniștrii de externe europeni au avut și un schimb de opinii cu ministrul de externe georgian Ilia Darchiashvili, care a informat în legătură cu evoluțiile politice de la Tbilisi și din regiune.

În ceea ce privește agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, ministrul de externe Bogdan Aurescu a subliniat necesitatea continuării sprijinului UE pentru Ucraina, atât timp cât va fi necesar.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a informat asupra reuniunilor pe care le-a găzduit, la București, la 13 aprilie. Astfel, s-a referit la prima Conferință privind Securitatea Mării Negre sub egida Platformei Internaționale Crimeea, co-organizată de România și Ucraina, cu accent pe lecțiile învățate din războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, pe contracararea efectelor războiului, inclusiv asupra statelor vulnerabile din regiune (Republica Moldova, Georgia), dar și privind proiecția pe viitor vizând transformarea Mării Negre dintr-o zonă de conflict într-o mare a prosperității, securității și stabilității. De asemenea, a prezentat rezultatele celei de a doua reuniuni trilaterale RO-UA-MD, format creat anul trecut la inițiativa ministrului Aurescu, găzduită de ministrul român de externe, cu participarea miniștrilor de externe, respectiv ai apărării din cele trei state.

De asemenea, ministrul Aurescu a susținut continuarea izolării Rusiei la nivel internațional și a menționat că România susține extinderea regimului de sancțiuni și a reiterat sprijinul ferm și multidimensional al României pentru Ucraina. De asemenea, a reiterat propunerea avansată la CAE din martie, privind includerea unei noi discuții, cât mai curând posibil, privind implicarea sporită a UE în rezolvarea conflictelor înghețate în Vecinătatea Estică. De asemenea, a reluat propunerea făcută în 2021 de organizare a unei reuniuni a CAE la Kiev.

În acest cadru, a condamnat referirile ambasadorului chinez la Paris care au pus sub semnul întrebării suveranitatea statelor care și-au dobândit sau redobândit independența după disoluția URSS, acestea fiind contrare Cartei ONU și dreptului internațional.

Cu privire la Republica Moldova, ministrul Bogdan Aurescu a salutat obținerea acordului politic pentru crearea unui regim de sancțiuni al UE pentru contracararea acțiunilor de destabilizare la adresa Republicii Moldova și a ordinii sale constituționale, inițiativă lansată de șeful diplomației române la CAE din 20 februarie. A arătat că stabilirea acestui regim de sancțiuni, într-un timp record – cel mai rapid proces de adoptare a unui regim de sancțiuni din istoria UE – contribuie la creșterea securității și rezilienței Republicii Moldova, fiind un instrument concret pe acest palier, dar va fi, de asemenea, o măsură care va spori securitatea României și a cetățenilor ei. România lucrează deja împreună cu autoritățile din Republica Moldova asupra primei liste de persoane care să fie sancționate în baza regimului de sancțiuni, care vor fi propuse după finalizarea ultimelor etape procedural-formale legate de regimul de sancțiuni.

De asemenea, ministrul de externe Bogdan Aurescu a salutat adoptarea deciziei de stabilire a Misiunii civile de Parteneriat UE în Republica Moldova (EUPM Moldova) și a exprimat speranța implementării ei rapide. România va sprijini funcționarea acestei Misiuni, inclusiv cu personal.

Tot cu privire la sprijinul UE pentru Republica Moldova în domeniul securitar, ministrul Aurescu a reiterat importanța continuării asistenței în sectorul de apărare acordat prin Facilitatea Europeană pentru Pace (EPF) și a exprimat satisfacție cu privire la adoptarea pachetului EPF 2023 în perioada imediat următoare.

Referitor la implementarea Planului de Acțiune a UE privind consecințele geopolitice ale agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei asupra statelor terțe, șeful diplomației române a prezentat contribuția recentă a României la eforturile politico-diplomatice ale UE și ale statelor membre de contracarare a narativelor Rusiei în legătură cu agresiunea acesteia împotriva Ucrainei, inclusiv prin vizitele în America Latină pe care președintele României, domnul Klaus Iohannis, le efectuează în această perioadă.

În cadrul discuției privind situația din Georgia, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat susținerea pentru parcursul european al Georgiei și sprijinul ferm pentru avansarea în direcția obținerii statutului de candidat la aderarea la UE. De asemenea, a subliniat importanța sprijinului instituțiilor UE și al statelor membre pentru eforturile părții georgiene în implementarea angajamentelor sectoriale asociate avansării agendei europene, eforturi care trebuie să continue mai ales în domeniul statului de drept și justiției. A reiterat disponibilitatea României de a oferi asistență tehnică, evocând sprijinul tehnic acordat pentru completarea chestionarului cerut de Comisia Europeană în pregătirea deciziei de a recomanda recunoașterea perspectivei europene. Totodată, a încurajat autoritățile să continue eforturile în depășirea puternicei polarizări politice interne. În contextul necesității de a menține Georgia aproape de UE, a menționat rolul proiectelor de conectivitate la Marea Neagră – cablul de electricitate care leagă Azerbaidjan și Georgia de UE prin România și Ungaria, cablul de fibră optică ce leagă Georgia de UE, respectiv o linie de feribot care să lege Georgia de UE prin România.

De asemenea, miniștrii de externe au discutat despre ultimele evoluții din Sudan, iar ministrul Aurescu a reluat apelul pentru încetarea imediată a ostilităților și protejarea civililor, solicitând o coordonarea strânsă între statele membre UE, pentru continuarea evacuării cetățenilor europeni din Sudan. Cu acest prilej, a exprimat, o dată în plus, recunoștința României față de autoritățile franceze, care au facilitat evacuarea în siguranță a nouă cetățeni români și a unui membru de familie, în cursul nopții de 23 spre 24 aprilie, din Sudan în Djibouti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.