Acasă Cultura/Media Sărbătoarea Floriilor la Casa Artelor Dinu Lipatti

Sărbătoarea Floriilor la Casa Artelor Dinu Lipatti

DISTRIBUIȚI

168510 – 07042023 – Cu sufletul pregătit pentru sărbători, Casa Artelor Dinu Lipatti organizează a V -a Ediție a evenimentului „Sărbătoarea Floriilor”, vineri, 7  aprilie 2023, de la ora 19:00.

    De la ora 19.00  vă invităm să urmăriți filmul  ”Lumina credinței”- Pr. Viorel Mehedințu din Heidelberg , film realizat de scriitoarea  Marilena Rotaru ce este inclus în programul ”Memoria Culturii Românești ” – ediția a V-a. Conceptul Programului „Memoria Culturii Românești” aparține pianistei și regizoarei Alice Barb, Directorul fondator al Casei Artelor Dinu Lipatti.

Marilena Rotaru s-a născut la București și a urmat cursurile Liceului „I.L.Caragiale”, apoi Facultatea de Limba și Literatura română din cadrul Universității București. La terminarea facultății a fost angajată în redacția culturală a TVR, unde a parcurs toate treptele ierarhice de la reporter, redactor la realizator. Dintre programele realizate la Televiziunea Română amintim: Primul interviu cu dirijorul Sergiu Celibidache (difuzat în februarie 1990), „Eternă bucurie-i frumusețea”, documentar consacrat pictoriței Margareta Sterian (difuzat după 1989); Centenarul Cella Delavrancea pe scena de concerte a RTV etc. Între 1991 și 2016 realizează Serialul de televiziune: „Memoria exilului românesc”, în cadrul căruia 150 de episoade au fost consacrate personalităților de origine română exilate în timpul regimului comunist: Vintilă Horia, Monica Lovinescu și Virgil Ierunca, Alexandru Ciorănescu, Emil Cioran, Sergiu Celibidache, Camilian Demetrescu, Radu Aldulescu, Pan Vizirescu, Paul Goma, Părintele Viorel Mehedințu, Sergiu Grossu, Marele Rabin Alexandru Șafran, Mircea Carp, Soprana Nelly Miricioiu, Vladimir Cosma, Ion Sigismund Ipser, Dan Cioca, Vlaicu Ionescu, Theodor Cazaban, Dinu Ianculescu, Friedrich von Bomches, Lavinia Jemna, Călin Manoilescu, George Tzipoia , „Europa Liberă”, Tezaurul României la Moscova, ș.a. Între 1990 și 2014 este autoarea a 52 de spectacole și evenimente publice și a 68 de interviuri, documentare și emisiuni, dedicate Monarhiei, Regelui Mihai și Familiei Regale Române, multe dintre ele realizate în perioada 1990-1997, când subiectul era sub embargo absolut, cea mai cunoscută dintre acestea fiind emisiunea „Ora Regelui”.

După 1989 Marilena Rotaru desfășoară și o activitate publicistică, în „România Liberă”, „Cotidianul”, la postul de radio „Europa Liberă”, unde se exprimă, ca și în emisiunile realizate, pentru valorile democrației și mai ales, pentru libertatea de opinie.

De-a lungul carierei sale prodigioase, Marilena Rotaru a fost distinsă cu 4 premii ale Asociației Profesioniștilor de Televiziune pentru: „Întoarcerea lui Vintilă Horia” (2000), „Sergiu Celibidache” (2003), „Mihai I Regele Românilor” (2013), Jubiliara 25 pentru întregul serial „Memoria exilului românesc”, dar și cu Premiul de excelență al Asociației autorilor și realizatorilor de film pentru întreaga activitate (2017), Premiul de excelență al Uniunii Cineaștilor din România, pentru deosebita contribuție adusă recuperării memoriei naționale prin filmul de televiziune (2018), Premiul de excelență al Consiliului Național al Audiovizualului pentru întreaga activitate (2003), „Diploma pentru neuitare” a Fundației Culturale „Memoria” (2021), în 2008 și 2012 a fost decorată de către M.S. Regele Mihai cu „Medalia Regelui Mihai pentru loialitate” și „Crucea Casei Regale”.

De la ora 20.00 vă invităm  să ascultăm împreună Recitalul Extraordinar de Muzică sacră „Agnus Dei”   susținut de soprana  Mădălina  Barbu, mezzosoprana Maria Miron și pianista Mădălina Florescu care vor interpreta lucrări semnate de J.S.Bach, W.A. Mozart, G. Rossini, A. Vivaldi, G. Caccini, C. Franck, P. Mascagni și Dan Bălan, purtându-ne astfel în atmosfera Sărbătorilor Pascale.

          Soprana Andreea Mădălina Barbu a studiat la Universitatea Națională de Muzică din București la clasa prof. dr. Eleonora Enăchescu, unde obține diploma de licență și de master. Își continută studiile cu soprana Nelly Miricioiu în Londra unde obține un contract cu compania Swansea City Opera. Activitatea artistică continuă cu numeroase colaborări Radio România, Ateneul Român și Opera Națională Iași. A obținut numeroase premii internaționale și naționale printre care: 2012 – Concursul „Paul Constantinescu” – Premiul I (2012), As. Li.Co – 64 Concorso per Giovani Cantanti Lirici D’ Europa – Vincitore nella categoria Esordienti (2013), Concursul Național al Liedului Românesc – Premiul de Excelență (2013).A fost invitată ca solistă  a Operei Naționale București,ultima producție fiind ”Povestirile lui Hoffmann ” de J.Offenbach.

          Mezzosoprana Maria Miron a debutat la Opera Naţională Bucureşti în anul 2005, în rolul Rosina din „Bărbierul din Sevilla”, de Gioachino Rossini. Este câştigătoarea celei de-a II-a ediţii a Concursului Internaţional de Canto Maeştrii Artei Lirice, a câştigat Marele Premiu la Concursul Naţional Hariclea Darclée Brăila, Medalia Academiei Lutece şi a fost finalistă a Concursului Internaţional George Enescu. În anul 2016 a fost distinsă cu premiul pentru „Cea mai bună solistă lirică” în cadrul Galei Premiilor Operelor Naţionale.

         Pianista Mădălina Florescu a absolvit cursurile Academiei de Muzică din București,secția de Pedagogie muzicală – dirijat coral și secția Interpretare Muzicală –  pian, iar în prezent este maestru corepetitor la Opera Națională București. A susținut recitaluri de muzică de cameră în majoritatea centrelor culturale din București și din țară, fiind distinsă de-a lungul timpului cu mai multe premii: Premiul de excelență aniversar oferit de Forumul Muzical Român (2008), Premiul criticii muzicale „Bianca” la Concursul Național „Mihail Jora” (1998), Premiul „Martha Joja” pentru stil de cameră la concursul Național „Ionel Perlea” (1998).