Acasă Politic USR lansează un ghid pentru a facilita interacțiunea parlamentarilor cu cetățenii

USR lansează un ghid pentru a facilita interacțiunea parlamentarilor cu cetățenii

DISTRIBUIȚI

 168630 – 22042023 – Societatea evoluează atunci când cetățenii monitorizează activitatea aleșilor publici și colaborează cu aceștia pentru a îndeplini proiectele electorale propuse în campanie.

Deși există diferențe notabile între guvernanța locală/națională (Puterea Executivă) și Puterea Legislativă, de multe ori rolurile acestea sunt neclare pentru publicul larg, de aceea venim în sprijinul lor cu această broșură, pentru ca cetățenilor să le fie mai ușor în a gestiona relația cu parlamentarii din circumscripția lor.

Mulți dintre români își văd parlamentarii pe afișul campaniei electorale sau la sărbători festive, unde nu au o interacțiune directă.

Cred că este extrem de important pentru noi ca societate și pentru sănătatea noastră politică să existe o relație deschisă cu cetățenii pe toata durata mandatului unui ales național sau local, în care să se poată discuta atât cazurile specifice cât și cele generale, care pot deveni apoi o inițiativă legislativă.

Din experiența de până acum a audiențelor, cei mai mulți dintre locuitorii Iașului m-au contactat pentru sfaturi juridice, însă au fost și situații concrete care au necesitat intervenția ISJ-ului sau a consilierilor locali. Am avut audiențe și din alte localități ale țării, multe dintre ele pe proiecte legislative deja depuse.

Ideea acestei broșuri a apărut în momentul în care am realizat că multor dintre cei cu care am interacționat nu le era clar cum îi poate sprijini un parlamentar în mod real și care este rolul nostru atât în zona legislativă cât și în plan local.

Obiectivul rămâne să venim în sprijinul cetățenilor de fiecare dată când ne este solicitat ajutorul iar prin aceste demersuri să și putem îmbunătăți legislația atunci sunt ne semnalate deficiențe ale acesteia”, afirmă Monica Berescu, deputat USR de Iași.

Ghidul publicat explică în 4 pagini care este rolul Parlamentului, cum este structurat, cum se desfășoară procesul de adoptare al unei legi și poate cel mai important, cum pot ajuta parlamentarii cetățenii sau mediul de afaceri pentru a rezolva probleme specifice, legislative.

Broșura poate fi descărcată de pe site-ul www.monicaberescu.ro în format PDF sau ca fișiere de tip imagine.