Acasă Social Vremea rea a produs efecte în 12 județe

Vremea rea a produs efecte în 12 județe

DISTRIBUIȚI

 168500 – 06042023 – În ultimele 24 de ore, vântul și precipitațiile sub formă de ploi și ninsori însemnate cantitativ au produs efecte în 24 de localități din 12 județe: BC, BR, BT, BV, DB, HR, IS, MH, NT, SV, VS și VN.

În toate zonele afectate de vremea rea, pompierii, împreună cu structurile de poliție, jandarmi, militari din cadrul Ministerului Apărării Naționale și echipaje specializate pentru deszăpezire, au acționat pentru deblocarea a 274 autovehicule derapate/blocate pe calea de rulare, în care se aflau 655 persoane. În afara acestor misiuni, salvatorii au intervenit și pentru evacuarea apei din 1 beci, precum și pentru degajarea a 59 copaci și a unor elemente de construcție de la 1 imobil, 28 de autoturisme fiind avariate.

O situație deosebită s-a produs în localitatea Tețcani din județul Neamț, unde un autocar ce transporta 33 minori și 3 adulți a rămas înzăpezit. Toate persoanele au fost preluate și transportate la Căminul de Garnizoană din municipiul Roman, cu ajutorul autospecialelor din dotarea ISU și MApN.

Un alt eveniment deosebit a avut loc în localitatea Crasnaleuca, județul Botoșani, unde o gravidă a născut la domiciliu, aceasta fiind asistată de două moașe din localitate, precum și de medicul coordonator din dispeceratul ISU, prin apel video. Femeia și nou-născutul nu prezintă probleme medicale. Echipajele de intervenție nu au putut ajunge la solicitare din cauza stratului consistent de zăpadă.

Tot în județul Botoșani, salvatorii au intervenit pentru preluarea și transportul la spital a 7 pacienți care necesită dializă din localitățile Dășeni, Liveni, Drăgușei, Săveni, Gulioaia, Ungureni și munincipiul Botoșani, precum și a 2 pacienți hipertensivi din localitatea Corni și a unui pacient cu plagă tăiată din localitatea Dragalina.

Cazuri complexe au avut loc și în județul Iași, unde pompierii au intervenit în localitățile Slobozia și Țigănași pentru transportul a două gravide, care necesitau îngrijiri medicale.

În ceea ce privește traficul rutier, în această dimineață, ora 06.00, la nivelul județelor Botoșani și Iași erau închise toate drumurile naționale și județene. Totodată, 16 tronsoane de drumuri județene și 11 drumuri naționale din județele Bacău, Neamț, Suceava au fost închise din cauza zăpezii (DN 2/BC, DN 2F/BC, DN 15D/NT, 15B/NT, 15C/NT, DN 2/SV, DN 29/SV, DN 2H/SV, DN 17A/SV, DN 2K/SV și DN 17/SV).

Circulația rutieră se desfășoară în condiții de iarnă în județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui, unde se intervine cu materiale antiderapante.

Din punct de vedere al alimentării cu energie electrică, s-au înregistrat avarii în 23 localități din 2 județe (Bacău și Botoșani), însumând un număr de aprox. 6.273 consumatori finali nealimentați. La momentul raportării se intervine pentru remedierea situațiilor semnalate.

În cursul acestei dimineți, misiuni în desfășurare erau la nivelul județelor Bacău, Botoșani, Iași, Neamț și Suceava.

RECOMANDĂRI

Având în vedere că avertizările meteorologice emise de către Administrația Națională de Meteorologie care vizează mai multe zone din țară sunt încă în vigoare, facem apel la cetățeni să țină cont de recomandările noastre:

  • evitați să porniți la drum pe timp de viscol și ninsoare puternică, iar dacă deplasarea este absolut necesară, informați-vă în prealabil dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate;
  • urmăriți la posturile radio/TV buletinele meteorologice și recomandările autorităților;
  • evitați atingerea stâlpilor sau firelor căzute la pământ;
  • în situația manifestării vântului puternic, rămâneți în spații închise care vă asigură protecția și evitați deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți.

Mai multe informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.