Acasă Social Sanatate 5 mai, Ziua Mondială a Igienei Mâinilor

5 mai, Ziua Mondială a Igienei Mâinilor

DISTRIBUIȚI
WHHD 2023 main campaign poster in print & web versions.

 168758– 05052023 – Ziua Mondială a Igienei Mâinilor (Save Lives: Clean Your Hands) – iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) lansată în 2009 – este marcată în fiecare an la data de 5 mai, promovând, la nivel global, importanța igienei mâinilor.

Practicarea igienei mâinilor în unitățile sanitare protejează deopotrivă pacienții și personalul medico-sanitar. Simplul gest al spălării mâinilor poate să prevină răspândirea germenilor, inclusiv a celor rezistenți la antibiotice, mâna murdară reprezentând principala cale de transmitere a infecțiilor în unitățile sanitare. Personalul medico-sanitar trebuie să respecte cu strictețe cele 5 momente cheie ale igienei mâinilor atunci când oferă îngrijiri medicale:

  1. Înainte de a intra în contact cu pacientul;
  2. Înainte de a îndeplini proceduri aseptice;
  3. După expunerea la fluide ale corpului;
  4. După contactul cu pacientul;
  5. După atingerea obiectelor aflate în contact sau în apropierea pacientului.

Practicarea igienei mâinilor de către personalul medico-sanitar poate fi repetată de 100 de ori pe parcursul unei zile de lucru. Complianța la respectarea regulilor de igienă a mâinilor poate să fie influențată de foarte mulți factori. Constrângerile de timp, volumul mare de muncă, lipsa resurselor, poziționarea deficitară a obiectelor/mobilierului în spațiile de lucru, prezența leziunilor la nivelul tegumentului mâinilor personalului, dar și repetarea unor tipare comportamentale incorecte au fost identificate drept posibile bariere.

În acest an, Ziua Mondială a Igienei Mâinilor (“Save Lives: Clean Your Hands”) are ca temă îmbunătățirea acțiunilor de prevenție a infecțiilor și a rezistenței la antimicrobiene și construirea unei culturi a siguranței și calității îngrijiriilor medicale, în care igiena mâinilor este prioritară.

Măsurile eficiente de prevenire și control al infecțiilor, inclusiv igiena mâinilor, previn 70% din infecțiile asociate asistenței medicale (IAAM), contribuind la reducerea impactului medical și economic al acestora.

Această zi reprezintă o oportunitate de a încuraja colaborarea între populația generală, profesioniștii din domeniul medical și organizații în vederea atingerii obiectivului comun de a minimiza riscul de infecții asociate asistenței medicale și de dezvoltare a rezistenței antimicrobiene.

Conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății, personalul medico-sanitar ar trebui să practice spălarea mâinilor cu apă și săpun timp de 40-60 secunde sau să practice dezinfecția igienică a mâinilor cu substanțe hidro-alcoolice timp de 20-30 secunde.

Faceți un obicei dintr-un gest simplu ce ține bolile departe de dumneavoastră și de pacienții îngrijiți! Mâinile curate salvează vieți! Sursa:insp.gov.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.