Acasă Social Educatie Premierul Nicolae Ciucă a avut consultări cu reprezentanții sindicatelor din educație

Premierul Nicolae Ciucă a avut consultări cu reprezentanții sindicatelor din educație

DISTRIBUIȚI

 168887 – 17052023 –  Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a avut astăzi, la Palatul Victoria, consultări cu reprezentanții sindicatelor din educație.

 „Am participat la acest dialog pentru că suntem cu toții de acord că învățământul este prioritate națională, iar acest aspect trebuie să se reflecte în investițiile pe care le facem și în măsurile pe care le luăm. Respect munca oamenilor de la catedră și a întregului personal implicat în procesul educațional, iar cariera didactică trebuie să fie predictibilă și apreciată în raport cu importanța socială pe care o are. Am decis să facem demersurile pentru efectuarea plăților aferente Anexei 8, inclusiv pentru personalul nedidactic. În acest fel, aplicarea Legii 153 devine unitară la nivelul sistemului de învățământ. Noul program de guvernare va include angajamentele noastre ferme de prioritizare a aplicării unei salarizări conforme cu importanța acordată educației. La nivelul Ministerului Muncii deja a demarat procesul de centralizare a grilelor de salarizare, iar viitoarea Lege a salarizării va ajunge pe masa Legislativului la 1 septembrie, când începe sesiunea parlamentară”, a afirmat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

 În ședința de astăzi, Guvernul a aprobat memorandumul pentru deblocarea angajărilor în sistemul educațional, prin exceptarea de la prevederile incluse în Ordonanța 34 din 12 mai 2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative. Excepțiile vor avea în vedere ocuparea unor posturi didactice, didactice auxiliare și nedidactice vacante sau temporar vacante precum şi a funcțiilor de conducere, vacante sau temporar vacante, din unitățile de învățământ preuniversitar şi instituțiile de învățământ superior de stat, în anul 2023.

 În ceea ce privește investițiile din educație, în ultimele luni au fost lansate șase apeluri pentru depunerea de proiecte, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, pentru îmbunătățirea infrastructurii educaționale din România. Valoarea acestor apeluri depășește 2 miliarde de euro, proiectele vizând reducerea abandonului școlar, dotarea unităților de învățământ cu mobilier, laboratoare de informatică și științe, laboratoare inteligente, precum și înființarea de grădinițe comunitare ori ludoteci, în cadrul serviciilor complementare, ori de noi școli, la standarde europene (școli verzi).

Guvernul va continua consultările cu sindicatele din educație urmând ca luni să aibă loc o nouă întâlnire.

 La consultările cu sindicatele, împreună cu premierul Nicolae-Ionel Ciucă au mai participat președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, ministrul Educației, Ligia Deca, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, reprezentanți ai Ministerului Muncii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.