Acasă Social Aparare Reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE) în formatul miniștrilor apărării

Reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE) în formatul miniștrilor apărării

DISTRIBUIȚI

 168945 – 24052023 – Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a participat marți, 23 mai, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE) în formatul miniștrilor apărării din statele membre ale UE, care a avut loc la Bruxelles.

În marja reuniunii CAE, miniștrii apărării s-au reunit în cadrul Comitetului Director al Agenției Europene de Apărare (EDA).

Pe parcursul reuniunii s-au prezentat ultimele evaluări în ceea ce privește eforturile operaționale ale UE și progresele de etapă în privința Cooperării Structurate Permanente (PESCO). Evoluția războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei a evidențiat importanța continuării sprijinului susținut pentru Kiev.

La întâlnirea de lucru la care a participat și Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, s-au discutat aspecte privind cooperarea UE-NATO, în special în ceea ce privește provocările din domeniile operaționale comune (spațiu, domeniul maritim și cel cibernetic).

„Discuțiile au fost substanțiale si au constituit o nouă oportunitate de a confirma sprijinul statelor europene pentru Ucraina. Am subliniat importanța unui sprijin consistent al UE pentru industria de apărare din statele est-europene pentru a asigura consolidarea bazei industriale europene de o manieră inclusivă. Am reiterat sprijinul ferm al României pentru Ucraina și Republica Moldova, pentru aspirațiile europene ale acestora”, a transmis ministrul Angel Tîlvăr.

Au fost evidențiate demersurile recente la nivelul UE privind actualizarea politicii în domeniul apărării cibernetice, revizuirea Strategiei de securitate maritimă a UE și au fost salutate progresele la nivelul UE pe dimensiunea de securitate și apărare în domeniul spațial.

În cadrul reuniunii Comitetului Director al EDA, miniștrii apărării au avut un schimb de opinii pe tema lecțiilor desprinse în contextul războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei, lecții care trebuie luate în considerare în procesele de dezvoltare a capabilităților militare, inclusiv în achiziția echipamentelor pentru apărare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.