Acasă Politic Demografie, taxe și dobânzi: ce înseamnă îmbătrânirea României

Demografie, taxe și dobânzi: ce înseamnă îmbătrânirea României

DISTRIBUIȚI

 169054 – 04062023 – BNR este îngrijorată de schimbările demografice la care asistăm și o menționează printre „vulnerabilitățile structurale importante cu implicații majore asupra stabilității financiare”, potrivit Hotnews.

În Hunedoara, vârsta medie a populației a crescut cu 2,6 ani. Dar cel mai bătrân județ rămâne Teleorman, unde vârsta medie se apropie de 46 de ani, cu peste 8 ani mai mult decât în Ilfov.

E aproape un loc comun printre economiști faptul că îmbătrânirea populației în ultimele decenii – pe măsură ce generația baby boomers de după război se apropie de pensionare iar rata natalității în rândul copiilor lor a scăzut – a contribuit la ratele scăzute ale dobânzilor.

„Problema îmbătrânirii este foarte emoționantă: cine va avea grijă de bunica?”, se întreba acum câțiva ani George Magnus, consilier economic șef la UBS. Măsuri precum creșterea vârstei de pensionare, acordarea de stimulente pentru cei care au grijă de bătrâni sau acceptarea unui număr mai mare de migranți ar putea atenua efectul îmbătrânirii populației.

Cele mai tinere și cele mai bătrâne județe

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.