Acasă Externe Agenda Europeana Fonduri UE în valoare de 430 de milioane EUR pentru sprijinirea sectorului...

Fonduri UE în valoare de 430 de milioane EUR pentru sprijinirea sectorului agricol al UE

DISTRIBUIȚI

 169300– 28062023 – Fonduri UE în valoare de 430 de milioane EUR pentru sprijinirea sectorului agricol al UE.

Comisia Europeană a propus suplimentarea finanțării (330 de milioane euro din bugetul PAC) pentru fermierii din UE (Belgia, Cehia, Danemarca, Germania, Estonia, Irlanda, Grecia, Spania, Franța, Croația, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Austria, Portugalia, Slovenia, Finlanda și Suedia) afectați de fenomene climatice nefavorabile, de costurile ridicate ale factorilor de producție și de diverse aspecte legate de piață și de comerț. În plus, 100 de milioane de euro vor fi acordați fermierilor din Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia.

Țările pot completa acest sprijin din partea UE cu până la 200 % din fonduri naționale. Statele membre au transmis Comisiei evaluări aprofundate ale dificultăților cu care se confruntă sectoarele lor agricole respective. Măsura va fi votată de statele membre în cadrul următoarei reuniuni a comitetului pentru organizarea comună a piețelor agricole.

Sume puse la dispoziția statelor membre (în EUR)
Austria 5.529.091
Belgia 3.912.118
Croația 3.371.029
Cipru 574.358
Cehia 6.862.150
Danemarca 6.352.520
Estonia 1.722.597
Finlanda 4.269.959
Franța 53.100.820
Germania 35.767.119
Grecia 15.773.591
Irlanda 9.529.841
Italia 60.547.380
Letonia 6 796 780
Lituania 10.660.962
Luxemburg 462.680
Malta 240.896
Țările de Jos 4.995.081
Portugalia 11.619.548
Slovenia 1.234.202
Spania 81.082.911
Suedia 5.594.367

Autoritățile naționale vor distribui ajutoarele direct fermierilor pentru a-i compensa pentru pierderile economice cauzate de perturbările pieței, de consecințele prețurilor ridicate ale factorilor de producție și ale scăderii rapide a prețurilor produselor agricole și, după caz, pentru daunele cauzate de recentele fenomene climatice, deosebit de acute în Peninsula Iberică și în Italia. Ajutorul poate finanța, de asemenea, distilarea vinului.

Pachetul de sprijin în valoare de 100 de milioane de euro pentru Bulgaria (9,77 milioane euro), Ungaria (15,93 de milioane euro), Polonia (39,33 de milioane euro), România 29,73 de milioane euro) și Slovacia (5,24 milioane euro)vin ca sprijin pentru atenuarea problemelor cu care se confruntă fermierii din cauza blocajelor logistice generate de importurile de produse agroalimentare din Ucraina. Măsurile preventive excepționale și temporare privind importurile unui număr limitat de produse din Ucraina au intrat în vigoare la 2 mai 2023 și vor fi eliminate treptat până la 15 septembrie 2023. O platformă comună de coordonare lucrează, de asemenea, la îmbunătățirea fluxului comercial al schimburilor comerciale dintre Uniunea Europeană și Ucraina prin intermediul culoarelor de solidaritate.

Plățile pentru ambele pachete de sprijin ar trebui efectuate până la sfârșitul acestui an. Statele trebuie să notifice Comisiei detaliile punerii în aplicare a măsurii, în special criteriile utilizate pentru calcularea ajutorului, impactul măsurii, evaluarea acesteia și acțiunile întreprinse pentru a evita denaturarea concurenței și supracompensarea.

Pe lângă acest sprijin financiar direct, Comisia propune să se permită plăți în avans mai mari din fondurile PAC. Până la 70 % din plățile lor directe și 85 % din plățile pentru dezvoltare rurală legate de suprafață și de animale ar putea fi puse la dispoziția fermierilor începând cu jumătatea lunii octombrie pentru îmbunătățirea fluxurilor de numerar. Statele membre vor avea, de asemenea, posibilitatea de a-și modifica planurile strategice PAC pentru a redirecționa fondurile PAC către investiții care restabilesc potențialul de producție în urma distrugerii culturilor, a pierderii animalelor de fermă și a deteriorării clădirilor, a utilajelor și a infrastructurii din cauza fenomenelor climatice nefavorabile. Modificările introduse de guvernele naționale în acest cadru nu ar fi incluse în numărul maxim de modificări permise. În mod similar, se acordă, de asemenea, flexibilitate în punerea în aplicare a programelor sectoriale pentru vin și fructe și legume. Acest lucru le permite beneficiarilor să își adapteze mai bine măsurile la situația actuală a pieței.

Sectorul agricol a fost supus unor presiuni în urma pandemiei de COVID-19 și de la creșterea bruscă a prețurilor energiei și ale factorilor de producție agricolă, cum ar fi îngrășămintele, în urma agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Comisia Europeană a adoptat deja un pachet de sprijin în valoare de 500 de milioane EUR în martie 2022 și a enumerat o gamă largă de acțiuni menite să asigure disponibilitatea și accesibilitatea îngrășămintelor în noiembrie 2022. Scăderea rapidă a prețurilor produselor agricole în ultimul an, pe fondul costurilor încă ridicate ale factorilor de producție, care scad mai puțin rapid – cauzează probleme de lichiditate pentru fermieri, în special în sectorul cerealelor, al semințelor oleaginoase, al produselor lactate, al creșterii de animale, al vinului sau al fructelor și legumelor. Ca urmare a inflației de alimente, cererea consumatorilor s-a îndepărtat de anumite produse, cum ar fi vinul, fructele și legumele sau produsele ecologice, creând dificultăți suplimentare pentru producători.

Pe lângă această dezvoltare economică generală negativă, Peninsula Iberică a fost afectată de secetă, în timp ce anumite regiuni italiene au fost afectate de inundații deosebit de grave. Aceste fenomene meteorologice extreme provoacă daune producției și infrastructurii agricole locale. Comisia a analizat cererile de ajutor trimise de statele membre care justifică amplul pachet de sprijin aprobat.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.