Acasă Externe Agenda Europeana Proiecte culturale din România premiate la nivel european

Proiecte culturale din România premiate la nivel european

DISTRIBUIȚI

169155 – 15062023 – Comisia Europeană și Europa Nostra au anunțat câștigătorii premiilor European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2023.

Anul acesta, 30 de proiecte cu realizări remarcabile în domeniul patrimoniului, din 21 de țări, au primit cea mai înaltă distincție a Europei în domeniu.

 Printre câștigătorii din acest an se numără două realizări remarcabile privind patrimoniul din România:

Călăuzele Apelor (Pathfinders of the Waters), Delta Dunării, care vizează satele de-a lungul Dunării cu acces limitat la activități culturale. Prin intermediul ambarcațiunii tradițională a Deltei (lotca), sunt promovate valoarea moștenirii locale și dobândirea de noi abilități în rândul copiilor.

 Via Transilvanica, cel mai lung traseu de drumeții din România (1.400 km) care leagă 12 situri incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO și reprezintă o conexiune vitală între comunitățile locale și diversele fațete ale patrimoniului, cuprinzând atât moștenirea construită și naturală, cât și tradițiile imateriale.

 Cei 30 de câștigători au fost selectați de un juriu de experți în patrimoniu din întreaga Europă, în urma evaluării Comisiilor de selecție, responsabile cu examinarea înscrierilor provenind de la organizații și persoane din 35 de țări europene.

Câștigătorii vor fi sărbătoriți la ceremonia de decernare a premiilor European Heritage Awards Ceremony, pe 28 septembrie, la Palazzo del Cinema în Veneția. În cadrul ceremoniei vor fi anunțați laureații premiului Gran Prix și câștigătorul premiului Public Choice Award, aleși dintre câștigătorii din acest an, care vor primi câte 10.000 euro. Ceremonia este punctul culminant al evenimentului European Cultural Heritage Summit 2023, organizat de Europa Nostra cu sprijinul Comisiei Europene, în perioada 27-30 septembrie în Veneția, oraș parte din Patrimoniul Mondial.

Pe site-ul PUBLIC CHOICE AWARD (europanostra.org) susținătorii și iubitorii patrimoniului pot vota proiectul despre care consideră că merită Public Choice Award 2023.

 Premiile European Heritage Awards / Europa Nostra Awards au fost lansate de Comisia Europeană în 2002, fiind de atunci conduse de Europa Nostra. Timp de 21 de ani, premiile au reprezentat un instrument cheie pentru recunoașterea și promovarea multiplelor valori ale patrimoniului cultural și natural pentru societatea, economia și mediul Europei.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.