Acasă Externe UE: Rusia pune în pericol securitatea alimentară

UE: Rusia pune în pericol securitatea alimentară

DISTRIBUIȚI

169475– 18072023  – Uniunea Europeană condamnă fără echivoc decizia Rusiei de a înceta punerea în aplicare a Inițiativei Cerealelor la Marea Neagră – inclusiv retragerea garanțiilor de securitate rusești pentru navigația în partea de nord-vest a Mării Negre.

”Rusia exacerbează și mai mult criza globală a securității alimentare pe care a creat-o prin războiul său de agresiune împotriva Ucrainei și blocarea porturilor maritime ucrainene. Rusia trebuie să înceteze să blocheze ilegal porturile maritime ucrainene și să permită libertatea de navigație pe Marea Neagră.

Inițiativa privind cerealele Mării Negre a fost crucială pentru asigurarea exportului de cereale pe piețele globale, ajutând populațiile vulnerabile aflate în nevoie. Redeschiderea parțială a porturilor de la Marea Neagră a contribuit la stabilizarea și scăderea prețurilor la alimente cauzate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Prețurile produselor alimentare globale au scăzut constant în ultimul an, scăderea indicelui prețurilor la alimente al FAO cu 23% față de vârful atins în martie 2022”, se arată într-o declarație a Înaltului Reprezentant al UE, Joseph Borell.

Inițiativa pentru cereale din Marea Neagră a permis exportul în siguranță a aproape 33 de milioane de tone de cereale și produse alimentare în 45 de țări, cu peste o mie de nave. Aceasta include o sumă considerabilă de 725.000 de tone de cereale transportate de nave navlosite de Programul Alimentar Mondial (PAM) în sprijinul operațiunilor umanitare din Afganistan, Etiopia, Kenya, Sudan, Somalia și Yemen. Chiar și pe tot parcursul războiului, Ucraina a rămas cel mai mare furnizor de grâu al PAM în 2022, furnizând mai mult de jumătate din achizițiile globale de cereale de grâu ale PAM.

”Toate acestea sunt în pericol acum. Rusia continuă să folosească alimentele ca armă. Prin rezilierea acordurilor, Rusia blochează singură una dintre principalele rute cruciale de export de cereale pentru consum uman din Ucraina și este singura responsabilă pentru întreruperile livrărilor de cereale la nivel mondial și pentru alimentarea inflației prețurilor alimentelor la nivel global.

UE îndeamnă Rusia să-și reconsidere decizia și să reia imediat punerea în aplicare a Inițiativei privind cerealele Mării Negre”.

UE va continua să colaboreze cu țările partenere afectate în răspunsul său cuprinzător al echipei Europe pentru a aborda insecuritatea alimentară globală și va continua să sprijine toate eforturile pentru reluarea Inițiativei privind cerealele Mării Negre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.