Acasă Social Educatie 500 de burse de studii oferite studenților străini din afara spațiului Uniunii...

500 de burse de studii oferite studenților străini din afara spațiului Uniunii Europene

DISTRIBUIȚI

 Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunță finalizarea procesului de selecție a studenților cetățeni străini care provin din state din afara spațiului Uniunii Europene și acordarea a 500 de burse de studiu, în cadrul Programului anual de burse oferite de statul român, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe, cu sprijinul Ministerului Educației, începând cu anul universitar 2023-2024.

Numărul mare de solicitări depuse pe platforma StudyinRomania în perioada 15 decembrie 2022 – 1 martie 2023 (50.858 de cereri) evidențiază tendința ascendentă a candidaturilor care a marcat ultimii ani (959 de candidaturi pentru 2020-2021, 4.593 de candidaturi pentru 2021-2022, 44.733 de candidaturi pentru 2022-2023) și interesul tot mai mare al studenților străini de a beneficia de oferta educațională a universităților românești.

O contribuție majoră în acest sens a avut digitalizarea procesului de depunere a candidaturilor prin punerea la dispoziția candidaților, cu sprijinul Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), a unei platforme electronice (StudyinRomania), în limbile engleză și franceză, pentru încărcarea documentelor necesare.

În procesul de selecție au fost avute în vedere atât criterii legate de excelența academică, diversitatea geografică și echilibrul de gen, cât și obiectivele de politică externă ale României în relație cu statele de proveniență ale candidaților. Cei 500 de bursieri selectați provin din 116 state de pe 5 continente. Un procent semnificativ de burse a fost acordat studenților din Africa Sub-sahariană (46,4%), urmată de Asia de Sud și de Est (11,8%), America de Sud (8,4%), America Centrală (7,8%), Caucaz și Asia Centrală (5,4%), Orientul Mijlociu (5,2%), Caraibi (4,6%), Africa de Nord (3,8%), Golful Persic (3,6%) si respectiv restul regiunilor (3%).

288 de burse au fost acordate pentru studii de licență, 202 pentru studii de master și 10 pentru studii doctorale în domenii diverse precum inginerie, informatică, administrarea afacerilor, agronomie, finanțe, economie, relații internaționale și studii europene, cinematografie și media, psihologie.

Programul anual de burse se înscrie în cadrul efortului mai larg al MAE de promovare a educației în spiritul înțelegerii interculturale, al cunoașterii și respectării drepturilor fundamentale ale omului, ca modalitate de combatere a intoleranței, a radicalizării în rândul tinerilor, a tensiunilor dintre comunități și a discursului instigator la ură, din nou în creștere la nivel global.

În acord cu obiectivele, interesele și prioritățile de politică externă ale României, asumate prin Programul de guvernare 2021-2024, MAE este angajat într-un demers constant de consolidare a procesului de acordare de burse pentru studenții străini din afara spațiului Uniunii Europene, care are ca scop atât dezvoltarea și aprofundarea pe termen lung a relațiilor bilaterale cu statele de proveniență a studenților, cât și promovarea activă a instituțiilor de învățământ superior românești la nivel mondial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.