Acasă Politic Întrevederea dintre ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu cu asistentul secretarului de stat...

Întrevederea dintre ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu cu asistentul secretarului de stat al SUA pentru resurse energetice, Geoffrey Pyatt

DISTRIBUIȚI

 169921 – 07092023 – Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a avut miercuri, 6 septembrie 2023, o întrevedere cu Geoffrey Pyatt, asistent pentru resurse energetice al secretarului de stat al SUA (Assistant Secretary, Bureau of Energy Resources).

Cu ocazia discuției, cei doi oficiali au abordat teme precum consolidarea Inițiativei celor Trei Mări, în contextul celei de-a VIII-a ediții a Summitului, găzduită la 6 septembrie 2023, de Președintele României Klaus Iohannis, precum și situația de securitate regională și eforturile comune, inclusiv în formatul G7+, grup coordonat de oficialul american și la care România este parte, pentru asigurarea securității energetice a Ucrainei în contextul atacurilor rusești asupra infrastructurii critice.

Ministrul Luminița Odobescu a evidențiat sprijinul multidimensional acordat de România Ucrainei, cu o componentă consistentă în domeniul energiei. Totodată, s-a referit la necesitatea sprijinirii în continuare a Republicii Moldova, puternic afectată de războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. În acest context, a prezentat eforturile României pentru consolidarea securității energetice la nivel regional, inclusiv prin proiecte de interconectare energetică.

La rândul său, Geoffrey Pyatt a apreciat angajamentul părții române pentru sprijinirea Ucrainei și a Republicii Moldova, subliniind potențialul țării noastre de a deveni unul dintre liderii regionali ai tranziției energetice.

Referindu-se la cooperarea bilaterală, cei doi oficiali au subliniat interesul comun pentru dezvoltarea în continuare a dimensiunii energetice a Parteneriatului Strategic dintre România și SUA, subliniind importanța proiectelor în domeniul nuclear civil.

Ministrul român al afacerilor externe a salutat, de asemenea, interesul SUA pentru regiunea Mării Negre și a subliniat relevanța continuării procesului de consultare și coordonare bilaterală în proiecte destinate creșterii rezilienței, securității și prosperității în această zonă de importanță strategică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.