Acasă Politic Propunere legislativă: taxele consulare pentru servicii notariale prestate cetățenilor străini, folosite  integral...

Propunere legislativă: taxele consulare pentru servicii notariale prestate cetățenilor străini, folosite  integral pentru repatrierea cetăţenilor români decedaţi pe teritoriul altor state

DISTRIBUIȚI

170000 – 21092023 – O propunere legislativă care să creeze un mecanism prin care taxele consulare colectate din servicii consulare prestate cetățenilor străini să meargă în sprijinul cetățenilor români a fost depusă în Parlament de deputatul de diaspora Valentin Făgărășian.

Acesta propune ca taxele consulare încasate de misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate pentru servicii notariale prestate la cererea persoanelor fizice sau juridice străine să fie utilizate integral pentru plata cheltuielilor de repatriere a cetăţenilor români, decedaţi pe teritoriul statelor de reşedinţă, pentru care familia nu poate suporta costurile de repatriere.

 ”Eliminarea tuturor taxelor consulare, în anul 2017, a generat situația în care persoane fizice sau juridice străine apelează în mod gratuit la serviciile notariale furnizate de oficiile consulare ale României pentru acordarea de servicii notariale de tipul: redactarea, autentificarea şi revocarea unor înscrisuri, indiferent de natura acestora, traduceri în și din limba română, legalizări de traduceri sau înscrisuri etc. Practic, gratuitatea oferită de oficiile consulare române pentru cetățenii străini a transformat aceste oficii/secții în adevărate birouri notariale, cu servicii gratuite, la dispoziția persoanelor fizice și juridice străine.

Am depus, astăzi, o propunere legislativă prin care se menține gratuitatea pentru cetățenii români, însă, serviciile notariale prestate de secțiile consulare ale României la cererea cetățenilor străini să se realizeze în baza unor tarife rezonabile. Mai mult decât atât, veniturile colectate vor fi utilizate integral pentru acoperirea cheltuielilor de repatriere a cetăţenilor români, decedaţi pe teritoriul altor state”, explică deputatul Făgărășian.

Liberalul mai arată că există situații în care familiile din țară nu au resursele financiare pentru a acoperi cheltuielile generate de repatrierea trupurilor rudelor lor decedate în afara țării. În prezent, statisticile arată că în afara granițelor României trăiesc peste 5 milioane de cetățeni români.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.