Acasă Opinii/Analize Bulgaria, o nouă sursă pentru piața neagră

Bulgaria, o nouă sursă pentru piața neagră

DISTRIBUIȚI

 170261 – 19102023 – Piața neagră a țigaretelor se situează în septembrie 2023 la 8,3% din totalul consumului, nivel relativ constant față de lunile anterioare, dar mai ridicat decât media anuală de 7,1% din 2022, conform studiului realizat de compania de cercetare Novel.

 „În septembrie 2023, piața neagră se menține constantă în aproape toate regiunile țării. Printre noutățile demne de menționat pentru cercetarea Novel Research din septembrie se numără includerea Bulgariei în principale surse pentru produsele de pe piața neagră. Cu o pondere de 16,8% și o tendință ascendentă în ultimul an, produsele din țara vecină se situează pe locul trei din punct de vedere al provenienței, după Duty Free și Cheap Whites. De asemenea, pe durata studiului derulat în ultimele luni nu au mai fost identificate pachete provenite din Ucraina. Cota produselor provenite din Moldova (de 7,6%) se află în scădere, iar Serbia este constantă”, a declarat Marian Marcu, Director General Novel Research.

„Bulgaria a devenit sursă de proveniență a produselor de pe piața neagră din cauza micului trafic de la frontieră. Este încă un exemplu concludent despre cum diferențele de taxare între țări impulsionează comerțul ilegal. În prezent, acciza la țigarete în România este una dintre cele mai mari în Europa Centrală și de Est, 126,5 euro, în timp ce în Bulgaria este de 95 euro, în Ungaria 98 euro, în Serbia 75 euro, iar în Moldova 48 euro”, a precizat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova și Bulgaria.

 Potrivit datelor centralizate pe platforma StopContrabanda.ro, de la începutul anului până în prezent, autoritățile au capturat circa 105 milioane de țigarete de contrabandă, mai mult decât dublul perioadei similare de anul trecut.

În 2022, companiile de tutun, mari contribuabili, au virat la bugetul statului circa 20 miliarde lei, reprezentând accize, TVA și alte taxe și contribuții.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.