Acasă Externe Pentru a preveni escaladarea conflictului, UE își va intensifica relațiile cu partenerii...

Pentru a preveni escaladarea conflictului, UE își va intensifica relațiile cu partenerii din Orientul Mijlociu

DISTRIBUIȚI

167302 – 24102023 – Miniștrii de externe din UE, reuniți luni, 23 octombrie, în cadru Consiliului Afaceri Externe, au discutat despre situația din Israel și din regiune, pornind de la concluziile videoconferinței informale din 10 octombrie și videoconferința membrilor Consiliului European din 17 octombrie.

CAE a condamnat încă o dată atacul terorist al Hamas și a cerut eliberarea imediată a ostaticilor, miniștrii UE reconfirmând dreptul Israelului de a se apăra, în conformitate cu dreptul internațional umanitar, menținând, ca rezolvare a conflictului, obiectivul final al soluției cu două state.

Pentru prevenirea escaladării conflictului, UE și statele membre își vor intensifica relațiile cu partenerii regionali și actorii internaționali și vor combate ingerințele străine și campaniile de dezinformare și s-au pronunțat pentru o soluție pe termen lung a păcii în regiune, convenind asupra importanței revigorării procesului politic.

În ceea ce privește războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, în urma vizitei din 2 octombrie la Kiev, miniștrii de externe ai UE au discutat despre acordarea unui sprijin pe termen scurt și lung și au avut un schimb de opinii cu privire la propuneri concrete pentru viitoarele angajamente ale UE în materie de securitate.

Angajamente de securitate – combinarea asistenței militare tradiționale, cu alte elemente axate pe securitatea cibernetică, deminare și consolidarea generală a rezistenței Ucrainei – miniștrii de externe au discutat cum vor ajuta Ucraina nu numai să se apere, ci și să descurajeze potențialele agresiuni și să reziste eforturilor de destabilizare.

Înaltul Reprezentant a subliniat apoi necesitatea consolidării industriei de apărare a UE prin creșterea producției de muniție, astfel încât să satisfacă nevoile Ucrainei și să reaprovizioneze stocurile UE. Cooperarea dintre industria europeană și ucraineană de apărare ar trebui, de asemenea, consolidată, cu respectarea deplină a politicii de securitate și apărare a statelor membre și a constrângerilor constituționale ale acestora.

De asemenea, miniștrii au discutat și despre cum să susțină Formula de pace a Ucrainei, cu scopul de a asigura cel mai larg sprijin posibil în cadrul Națiunilor Unite.

În ceea ce privește a 19-a reuniune ministerială UE-Asia Centrală, împreună cu miniștrii de externe din Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Turkmenistan și Uzbekistan, a fost adoptată Foaia de parcurs pentru Asia Centrală pentru aprofundarea legăturilor dintre UE și Asia Centrală și s-a discutat despre modul de promovare a cooperării interregionale în ceea ce privește provocările comune de securitate, conectivitate, economie și comerț, mediu, apă și climă, educație, știință și inovare, precum și problemele legate de populație. persoane de contact, promovarea unor legături mai strânse între UE și Asia Centrală.

Miniștrii europeni au transmis angajamentul ferm al UE față de Asia Centrală, în contextul provocărilor care decurg din dinamica regională, cu accent pe consecințele războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și pe situația din Afganistan.

Părțile au reafirmat hotărârea regiunilor lor de a susține Carta Națiunilor Unite și principiile fundamentale ale dreptului internațional. Miniștrii au subliniat necesitatea de a coopera în mod eficient pentru a preveni eludarea sancțiunilor UE împotriva Rusiei pe teritoriile din Asia Centrală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.