Acasă Social Refugiații ucraineni primesc ajutor de la Guvern până în martie 2024

Refugiații ucraineni primesc ajutor de la Guvern până în martie 2024

DISTRIBUIȚI
Refugiati ucraineni trec granita in Romania prin vama Siret, in apropierea localitatii Siret, Suceava, vineri 25 februarie 2021. Credit foto: Inquam Photos / Alex Nicodim

 170144 – 06102023 – Executivul a adoptat, joi, o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea art. I alin. (11) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 15/2022 privind acordarea de sprijin şi asistenţă umanitară de către statul român cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina. Astfel, cetăţenii ucraineni refugiaţi în România vor beneficia de asistenţă umanitară din partea statului român până la sfârşitul lunii martie 2024.

Cuantumul, condiţiile şi mecanismul de acordare a sumelor forfetare prevăzute de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 15/2022 şi stabilite prin Hotărârea de Guvern 368/2023 rămân nemodificate.

Finanţarea acestor sume forfetare se va face din fonduri europene. Comisia Europeană a lansat în luna iunie un apel de proiecte pentru România, Bulgaria, Cehia, Polonia şi Slovacia, cu o finanţare din Facilitatea tematică a Fondului Azil, Migraţie şi Integrare (FAMI) 2021-2027.

Termenul de transmitere a aplicaţiilor către Comisie a fost prelungit până la data de 13 octombrie 2023. Bugetul total alocat de Comisie acestui apel este de 50 de milioane de euro. Aplicaţiile trebuie să conţină un buget estimat de minim 7 milioane de euro şi de maximum 20 de milioane de euro.

În ceea ce priveşte finanţarea acţiunilor, Comisia Europeană condiţionează depunerea apelurilor de existenţa unui cadru legislativ naţional clar definit, referitor la modalitatea de acordare a sumelor forfetare şi pentru anul 2024.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.