Acasă Externe Agenda Europeana Sprijin financiar pentru presă de la Comisia Europeană

Sprijin financiar pentru presă de la Comisia Europeană

DISTRIBUIȚI

 167332 – 26102023 – Comisia Europeană a publicat o nouă cerere de propuneri – „Parteneriate în domeniul jurnalismului” – în cadrul programului „Europa creativă”, prin care vor fi alocate 11 milioane de euro pentru finanțarea colaborărilor transfrontaliere între organizațiile mass-media de știri și subvenționarea unor organizații mass-media care contribuie direct la viața democratică.

Prima acțiune, care beneficiază de 6 milioane de euro, va sprijini colaborarea transfrontalieră între organizațiile mass-media de știri care doresc să dezvolte împreună modele de afaceri inovatoare și/sau să desfășoare în comun proiecte jurnalistice. Finanțarea este destinată consorțiilor de organizații active în sectorul mass-media (și anume organizații mass-media non-profit, publice și private, asociații mass-media, ONG-uri etc.), încurajând, printre altele, transformarea organizațiilor mass-media, furnizarea de informații de calitate și dezvoltarea competențelor profesioniștilor din cadrul organizațiilor mass-media de știri.

Cea de a doua acțiune, care beneficiază de 5 milioane de euro, are ca scop sprijinirea organizațiilor mass-media de știri importante pentru dezbaterile democratice și pentru participarea cetățenilor. Ea va urmări să instituie programe de finanțare (de exemplu fonduri) care vor distribui granturi către organizațiile mass-media locale sau regionale, către jurnalismul de investigație, precum și către organizațiile mass-media specializate în informații de interes public. Prin urmare, cererea de propuneri este deschisă organizațiilor (asociații mass-media, ONG-uri, societatea civilă, centre de cercetare, universități etc.) care activează în domeniul mass-media, într-un sens mai larg, și pot acționa ca intermediari pentru sprijinirea organizațiilor care au cea mai mare nevoie de sprijin.

Data limită de depunere a candidaturilor este 14 februarie 2024, iar proiectele trebuie să înceapă spre sfârșitul anului 2024. Candidații pot depune o cerere pentru o acțiune sau pentru cealaltă sau chiar pentru amândouă. Organizațiile mass-media selectate își vor păstra libertatea editorială deplină.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.