Acasă Politic În 2024, Bucureștiul va fi gazda unei misiuni economice și comerciale francofone

În 2024, Bucureștiul va fi gazda unei misiuni economice și comerciale francofone

DISTRIBUIȚI

170432 – 06112023 – Secretarul de stat pentru afaceri globale și strategii diplomatice Traian Hristea a participat, în perioada 4-5 noiembrie 2023, la cea de a 44-a sesiune a Conferinței Ministeriale a Francofoniei (CMF), organizată la Yaoundé, în Camerun.

CMF s-a derulat sub egida ”Buna guvernare – garanție de stabilitate politică, economică și culturală pentru cetățenii spațiului francofon”. Prin adoptarea Rezoluției de la Yaoundé a fost lansat un proces de reflecție, la nivelul Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF), cu scopul de a identifica motivele deteriorării democrației din Africa francofonă sub-sahariană și de a îmbunătăți modalitățile prin care OIF poate sprijini aceste state, în efortul de a consolida cultura democrației și buna guvernare.

Secretarul de stat Traian Hristea a prezentat sprijinul acordat de România statelor în curs de dezvoltare, în special celor din Africa francofonă sub-sahariană, pentru menținerea păcii, consolidarea democrației și a statului de drept, pentru reconstrucția post-conflict și pentru consolidarea practicilor democrației participative.

A reiterat sprijinul substanțial pe care statul român îl oferă cooperării economice și comerciale în spațiul francofon, inclusiv prin găzduirea, în martie 2024, la București, a unei misiuni economice și comerciale francofone. A amintit, de asemenea, recenta inaugurare, la București, a Casei Francofoniei, o nouă contribuție importantă a României în domeniul Francofoniei academice și științifice, și punerea în valoare a tinerilor studenți și cercetători francofoni.

Următoarea Conferință la nivel înalt a șefilor de stat sau de guvern ai celor 88 de state și guverne membre, asociate și observatoare OIF – Sommet-ul Francofoniei – va avea loc la Paris, în octombrie 2024.

România este membru cu drepturi depline al OIF  din  anul 1993. În 2007 a fost desemnată de către Secretarul General al Francofoniei “stat-far al francofoniei” în regiunea Europei Centrale și de Est.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.