Acasă Externe Agenda Europeana Consiliul UE adoptă al 12-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Consiliul UE adoptă al 12-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Pe lista de sancțiuni vor fi menținute și persoanele decedate dacă activele lor sunt folosite pentru susținerea războiului din Ucraina

DISTRIBUIȚI

 170841 – 19122023 – Consiliul UE a adoptat cel de-al 12-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care vizează impunerea unor interdicții suplimentare de import și export (transferul direct sau indirect de diamante, inclusiv de bijuterii, din Rusia) asupra Rusiei, combaterea eludării sancțiunilor și eliminarea lacunelor.

De asemenea, 140 de persoane și entități suplimentare fac obiectul înghețării activelor, inclusiv actori din industria militară și de apărare rusă, companii militare private și include actori din sectorul IT.

Ca parte a celui de-al doisprezecelea pachet de sancțiuni, Consiliul a decis impunerea de măsuri restrictive pentru încă 61 de persoane și 86 de entități responsabile pentru acțiuni care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei.

Noile listări vizează în primul rând sectoarele militare și de apărare. Consiliul listează peste 40 de companii care participă la complexul industrial militar rus, 7 companii militare private ruse și unul dintre fondatorii acestora, 12 persoane din Belarus implicate în sprijinul militar pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei și alți oficiali ruși și oameni de afaceri ruși din sectorul apărării.

În plus, măsuri restrictive se vor aplica unor actori economici importanți: Grupul AlfaStrakhovanie, una dintre cele mai mari companii de asigurări din Rusia, Rosfinmonitoring, Serviciul Federal de Monitorizare Financiară, patru companii de telecomunicații din teritoriile Ucrainei pe care Rusia le-a ocupat temporar: LLC Mirtelecom, LLC SC Lyukstrans, JSC Krymtelecom și JSC Beto și alți oameni de afaceri ruși.

Printre persoanele și entitățile enumerate, există și 14 membri ai Comitetului Electoral Central al Federației Ruse și 2 membri ai comitetelor regionale care au fost responsabile de organizarea de referendumuri ilegale în 2022 și de așa-numitele alegeri ilegale din septembrie 2023 pe teritoriile Ucrainei pe care Rusia le-a ocupat temporar, alături de cei responsabili de reeducarea militară a copiilor ucraineni, inclusiv mișcarea Voluntarii Victoriei, Centrul Avangard și Centrul Patrioților Crimeei.

Listele acoperă, de asemenea, sectorul IT din Rusia – 2 entități și 2 persoane responsabile pentru eludarea sancțiunilor UE, precum și actori care răspândesc dezinformare și propagandă în sprijinul războiului rus de agresiune împotriva Ucrainei, inclusiv Canalul TV Tsargrad și Canalul TV Spas, mass-media de propagandă rusă.

Consiliul a extins, de asemenea, criteriile de listare, astfel încât să includă persoanele fizice și entitățile responsabile de preluarea forțată a companiilor UE stabilite în Rusia și pe cei care beneficiază de aceasta.

În plus, Consiliul a stabilit condițiile pentru posibilitatea de a menține persoanele decedate pe listă dacă există probabilitatea ca activele în cauză să fie utilizate pentru finanțarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei sau alte acțiuni care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei.

În total, măsurile restrictive ale UE cu privire la acțiunile care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei se aplică în prezent la aproape 1.950 de persoane și entități. Cei desemnați fac obiectul unei înghețari a activelor, iar cetățenilor și companiilor UE le este interzis să pună la dispoziție fonduri.

În plus, persoanele fizice sunt supuse unei interdicții de călătorie, care le împiedică să intre sau să tranziteze teritoriile UE.

Actele juridice relevante, inclusiv numele persoanelor și entităților enumerate, au fost publicate în Jurnalul Oficial al UE.

În concluziile Consiliului European din 26-27 octombrie 2023, UE și-a reiterat condamnarea hotărâtă a războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, care constituie o încălcare vădită a Cartei ONU și a reafirmat sprijinul neclintit al UE pentru independența Ucrainei, suveranitatea și integritatea teritorială în cadrul granițelor sale recunoscute internațional și dreptul său inerent de autoapărare împotriva agresiunii ruse.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.