Acasă Opinii/Analize Sondaj de opinie INSCOP Research: Opinia românilor despre aderarea parțială la spațiul...

Sondaj de opinie INSCOP Research: Opinia românilor despre aderarea parțială la spațiul Schengen

Restricții de circulație pentru camioanele de mare tonaj în Ungaria

DISTRIBUIȚI

171967 – 26042024 –  Conform sondajului de opinie realizat de INSCOP Research la comanda News.ro în aprilie 2024, 60% dintre români cred că ţara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu graniţele terestre în Schengen, dar unele state europene blochează primirea României din motive economice. Datele au fost culese în perioada 12 – 20 aprilie 2024. Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.

„Majoritatea românilor (60%) este de părere că aderarea parțială la spațiul Schengen (fără granițe terestre) este determinată de blocajul unor state europene la adresa României. Doar 30% cred că România nu a îndeplinit toate criteriile pentru aderarea cu granițele terestre. Frustrarea populației pe acest subiect rămâne una ridicată și pe deplin justificată în condițiile în care nici blocarea ani de zile a accederii la spațiul Schengen, nici aderarea parțială nu au fost explicate în mod credibil de puținele state ostile României. Acest sentiment este amplificat și de faptul că în acest moment, o singură țară, Austria, blochează aderarea cu granițele terestre, majoritatea statelor membre, precum și toate instituțiile europene exprimându-și în mod repetat sprijinul pentru aderarea deplină a țării noastre la spațiul Schengen,” Remus Ștefureac – director INSCOP Research.

Aderarea României la spațiul Schengen

30.1% dintre români cred că România nu a fost încă admisă cu granițele terestre în spațiul Schengen pentru că țara noastră nu a îndeplinit toate criteriile pentru aderarea cu granițele terestre.  60.1% sunt de părere că România a îndeplinit toate criteriile, dar unele state europene blochează primirea României cu granițele terestre în Schengen din motive economice. 9.8% nu știu sau nu răspund la această întrebare.

Sunt de părere că România a îndeplinit toate criteriile, dar unele state europene blochează primirea României cu granițele terestre în Schengen 67% dintre bărbați și 54% dintre femei. Împărtășesc această părere 62% dintre tinerii între 18 și 29 de ani, 52% dintre persoanele cu vârsta între 30 și 44 de ani, 58% dintre cei cu vârsta între  45 și 59 de ani și 67% dintre cei peste 60 de ani. 42% dintre persoanele cu studii primare, 63% dintre cei cu studii medii și 61% dintre cei cu studii superioare cred că România a îndeplinit toate criteriile, dar unele state europene blochează aderarea completă a țării în Schengen. Aceeași opinie o au 55% dintre persoanele cu venituri mici și foarte mici, 60% dintre cei cu venituri medii și 68% dintre cei cu venituri mari și foarte mari.

https://www.inscop.ro/wp-content/uploads/2024/04/26.04.24-Sondaj-INSCOP-NEWS-Partea-a-V-a-Schengen.pdf

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.