Acasă Social Aparare Angel Tîlvăr: „Suntem în linie dreaptă cu operaționalizarea MCM Black Sea”

Angel Tîlvăr: „Suntem în linie dreaptă cu operaționalizarea MCM Black Sea”

DISTRIBUIȚI

 172512– 27062024 – Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, s-a aflat în zilele de 25 și 26 iunie, într-o vizită de lucru la Istanbul, la invitația omologului său, Yaşar Güler.

Cei doi înalți oficiali au vizitat mai multe obiective militare care vor găzdui capabilitățile angajate de Turcia în cadrul misiunilor Grupului operativ pentru combaterea minelor marine din Marea Neagră – MCM Black Sea (Mine Counter-Measures Task Group Black Sea), inițiativă dezvoltată de Bulgaria, România și Turcia, aliații riverani la Marea Neagră.

Miniștrii apărării din România și Turcia au vizitat Biroul  de Proiectare al Comandamentului Şantierului Naval din Istanbul şi au primit informaţii despre lucrări și, împreună cu comandantul forțelor navale, amiralul Ercüment Tatlıoğlu, au examinat la fața locului activitatea navei de vânătoare a minelor TCG AMASRA, pregătită să desfășoare misiuni în cadrul primelor acțiuni comune ale MCM Black Sea – planificate pentru începutul lunii iulie.

În acest context, partea română a informat despre faptul că Dragorul maritim 30 „Sublocotenent Alexandru Axente”, din compunerea Divizionului 146 Nave Minare-Deminare al Forțelor Navale Române, a ridicat deja ancora din Portul militar Constanța, cu destinația Istanbul, pentru a se integra în MCM BLACK SEA. În același timp, doi ofițeri din Forțele Navale Române vor îndeplini funcții în cadrul statului major al grupării.

„Sunt convins că activarea MCM Black Sea, chiar înainte de desfășurarea lucrărilor Summitului NATO de la Washington, va transmite un semnal puternic cu privire la coeziunea Alianței și determinarea țărilor NATO riverane la Marea Neagră de a asigura libertatea de navigație în zonă, esențială pentru securitatea întregii regiuni”, a declarat Angel Tîlvăr.

 În cadrul discuțiilor oficiale purtate între delegațiile conduse de cei doi miniștri au fost evidențiate, de asemenea, relațiile foarte bune dintre România și Turcia în domeniul apărării atât în plan bilateral, cât și regional și multilateral.

„Semnarea Acordului-cadru între Guvernul României și Guvernul Republicii Turcia în domeniul militar, la 24 octombrie 2023, a reprezentat un pas important în consolidarea relațiilor noastre politico-militare și a reflectat angajamentul de a extinde și întări această cooperare. Omologul din Republica Turcia și cu mine suntem hotărâți să continuăm să lucrăm pentru a asigura pacea și stabilitatea în regiune, într-un cadru propice de cooperare. Apropiata activare a MCM Black Sea reprezintă un rezultat concret al colaborării noastre strânse, care va contribui la întărirea climatului de securitate în Marea Neagră, puternic perturbat de acțiunile agresive ale Federației Ruse”, a subliniat ministrul Tîlvăr.

Ministrul apărării naționale a arătat că prin operaționalizarea MCM Black Sea, statele contributoare la inițiativă vor asigura o capabilitate esențială pentru consolidarea libertății de navigare, precum și pentru creșterea încrederii și cooperării între statele aliate în domeniul combaterii minelor marine aflate în derivă în Marea Neagră, obiective-cheie pentru Alianță.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.