Acasă Anchete Interne Atenţie la documentele de călătorie ale copiilor!

Atenţie la documentele de călătorie ale copiilor!

DISTRIBUIȚI

 172420 – 17062024 – Având în vedere apropierea vacanţei de vară, când mulţi părinți călătoresc împreună cu copiii în afara graniţelor ţării, Poliţia de Frontieră reamintește condiţiile privind călătoria cetăţenilor români minori în străinătate.

Cetăţenii români minori pot ieşi din ţară numai în baza unui document de călătorie valabil – paşaport sau carte de identitate (minorii peste 14 ani).

Dacă minorul călătorește însoțit doar de un părinte sau de o terță persoană sunt necesare:

Document de călătorie valabil;

Acordul celuilalt părinte atunci când călătorește însoțit doar de unul dintre părinți (declaraţie notarială);

Acordul ambilor părinți când călătorește însoțit de altă persoană decât părintele (declaraţie notarială);

Doar documentul de călătorie dacă se deplasează la domiciliu/reședință și face dovada în acest sens;

Doar acordul unuia dintre părinți când se deplasează la studii/concursuri/tratament medical și face dovada scopului declarat al călătoriei.

 Dacă minorul are peste 16 ani și călătorește neînsoțit va avea nevoie de:

Document de călătorie valabil;

Acord din partea ambilor părinți (declaraţie notarială);

Doar document de călătorie dacă face dovada domiciliului/reședinței în țara în care călătorește.

Însoțitorii minorilor, alții decât părinții sau reprezentantul legal, NU mai sunt obligați să prezinte certificatul de cazier judiciar în format fizic, acesta este consultat electronic de către polițistul de frontieră. Însă, dacă polițistul de frontieră constată că însoțitorul minorului a săvârșit anumite infracțiuni prevăzute de lege (omor, infracțiuni contra libertății și integrității sexuale, infracțiuni privitoare la traficul și exploatarea persoanelor vulnerabile, lipsire de libertate în mod ilegal, infracțiuni privind traficul de droguri sau precursori, trafic de țesuturi sau organe umane, infracțiuni de terorism), acestuia nu i se va permite ieșirea din țară cu minorul.

Poate avea calitatea de însoţitor al minorului pe durata zborului şi personalul desemnat în acest scop din cadrul societăţilor comerciale autorizate să desfăşoare activităţi de transport internaţional de persoane, în condiţiile legii.

Ca urmare a faptului că părinţii/însoțitorii nu dețineau documentele necesare pentru a călători împreună cu minorii în condiții legale, în acest an poliția de frontieră a întrerupt călătoria pentru aproximativ 880 de copii români, din care 150 în ultima lună. Aceste situații sunt constatate tot mai des o dată cu apropierea finalizării cursurilor și începerea vacanțelor de vară.

Odată cu aderarea României la Spațiu Schengen aerian și maritim, copiii români care călătoresc cu avionul în afara granițelor României, ca și adulții, nu vor mai efectua controlul de frontieră și vor merge direct către poarta de îmbarcare.

Pentru a verifica dacă cetățenii români minori și însoțitorii acestora sunt în posesia documentelor amintite, polițiștii de frontieră pot efectua verificări punctuale în incinta aeroportului. Dacă se constată că aceștia nu sunt în posesia lor, nu li se va permite ieșirea din țară.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.