Acasă Politic BEC și AEP: suspendarea predării materialelor rezultate în urma alegerilor și a...

BEC și AEP: suspendarea predării materialelor rezultate în urma alegerilor și a centralizării rezultatelor nu este prevăzută de legislația electorală

DISTRIBUIȚI

 172380 – 12062024 – Președintele BEC, Vasile Bîcu, și președintele AEP, Toni Greblă, au transmis marți, 11 iunie 2024, o circulară către Birourile Electorale de Circumscripție Județeană și Biroul Electoral de Circumscripţie Nr. 42 – Municipiul Bucureşti, prin care atrag atenția că ”suspendarea predării materialelor rezultate în urma procesului electoral și a activității de centralizare a rezultatelor constituie o procedură excepțională, neprevăzută de legislația electorală”.

”… dacă aceste activități au fost deja suspendate la nivelul unor circumscripții în cursul zilei de 10.06.2024, vă rugăm ca, la reluarea operațiunilor, activitatea să o desfășurați neîntrerupt până la încheierea procedurilor de centralizare a rezultatelor”.

Circulara a apărut după ce luni seara, procesul electoral a fost suspendat în 22 de judeţe, motivul invocat fiind oboseala şi canicula.

Luni seara, oficialii Poliţiei Române au anunţat că procesele verbale, sacii cu voturi şi toate materialele electorale au fost predate şi sunt păzite de personal al Ministerului de Interne până la reluarea procedurilor în cursul zilei de marţi. ”Acea încăpere este sigilată, nimeni nu mai are acces în acea încăpere şi nici personalul MAI, bineînţeles, până a doua zi dimineaţă, până mâine dimineaţă, atunci când aceste locaţii vor fi predate de către personalul MAI către preşedinţi, tot pe bază de proces verbal”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Române.

Anterior, Biroul Electoral Central a recomandat continuarea procesului electoral, dar a cerut ca în situaţia în care se decide întreruperea centralizării rezultatelor alegerilor ”să vă asumaţi răspunderea întreruperii procedurii de centralizare a rezultatelor alegerilor” și ”să luaţi toate măsurile necesare în vederea asigurării predării-primirii în paza structurilor Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a tuturor materialelor folosite în procesul votării, iar spaţiile în care se depozitează materialele electorale să fie predate în paza MAI, reluând activitatea în aceleaşi condiţii de siguranţă”, au transmis, luni seară, reprezentanţii BEC.

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.