Acasă Cultura/Media „Caravana filmului românesc” se va afla pentru prima dată în comuna Părău,...

„Caravana filmului românesc” se va afla pentru prima dată în comuna Părău, din județul Brașov

DISTRIBUIȚI

 172495– 25062024 – În perioada 28 – 30 iunie, „Caravana filmului românesc – Cartea și filmul” ajunge pentru prima dată în Comuna Părău din județul Brașov, cu un mănunchi de filme dedicat atât celor mai mici spectatori, cât și părinților și bunicilor lor, care vor putea fi vizionate la Părău, Veneția de Sus și Veneția de Jos.

Vineri, 28 iunie, programul demarează în forță, la Căminul Cultural Părău, de la ora 17.00, cu proiecția filmului muzical pentru copii „Maria Mirabela”. Mii de copii s-au bucurat de-a lungul timpului de povestea fantastică a celor două fetiţe – Maria și Mirabela –, dar şi a personajelor animate. Acestea prind viaţă prin vocile unor mari actori români: Gilda Manolescu (Maria), Medeea Marinescu (Mirabela), Ion Popescu Gopo (Moş Timp), Anda Călugăreanu (Oachi), Alexandrina Halic (Omide), Mihai Cosntantinescu (Scăpărici) și Dem Rădulescu (Regele Omizilor).

Programul continuă, de la ora 19.00, cu recitalul umoristic „E vremea să ne întâlnim” susținut de invitații speciali Vasile Muraru și Valentina Fătu. În continuare, este programat filmul muzical „Melodii la Costinești”, cu Horațiu Mălăele, Vasile Muraru, George Mihăiță și Bogdan Stanoevici în rolurile principale. Cu ocazia proiecției acestui film, spectatorii vor afla care sunt aventurile prin care au trecut realizatorii acestei producții și modalitatea în care acest film a fost mutilat de cenzură și, în final, interzis. Totodată, spectatorii vor putea admira expoziția de goblenuri realizate de Ioan Bogorin.

Sâmbătă, 29 iunie, de la ora 10.00, la Căminul Cultural din Veneția de Sus, copii și părinții sunt invitați la întâlnirea cu Lizuca și năzdrăvanul cățeluș Patrocle, din „Dumbrava minunată”, iar de la ora 20.00, cinefilii vor avea întâlnire cu Ilie Moromete, căruia îi dă viață Victor Rebengiuc în celebra ecranizare „Moromeții” a lui Stere Gulea, din anul 1988.

Programul continuă duminică, 30 iunie, la Căminul Cultura de la Veneția de Jos unde, de la ora 17.00, este programat filmul „De-as fi Harap Alb” (regia: Ion Popescu Gopo), cu Florin Piersic în rolul principal. De la ora 20.00 va începe „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”. Acesta este filmul cu care Sergiu Nicolaescu ar fi vrut să debuteze în lungmetraj, dar forurile de partid ce controlau cultura nu au fost de acord, aşa că a debutat, în 1967, cu o mare producție istorică, Dacii. Istoria apare însă şi în această peliculă lansată în cinematografe în 1980, anume luptele din primul război mondial, la care ia parte locotenentul Tudor Gheorghiu (Vladimir Găitan), care este însă obsedat de iubirea sa pentru o soție (Joanna Pacula) pe care o consideră, cu intermitențe, necredincioasă.

Scopul proiectului „Caravana filmului românesc” este acela de a promova arta cinematografică românească, de a-i omagia pe marii cineaşti români şi de a revalorifica patrimoniul naţional de film, oferind publicului posibilitatea de a avea acces gratuit la serile de film românesc şi de a rememora filme de referinţă.

Programul propus de „Caravana filmului românesc” la Părău se desfășoară în cadrul proiectului „Interferențe culturale – Părău, Brașov, 2024”, un proiect finanțat de Consiliul Județean Brașov și co-finanțat de Primăria Comunei Părău.

Programul complet al „Caravanei filmului românesc” la Părău, în perioada 28 – 30 iunie 2024, este următorul:

CĂMINUL CULTURAL PĂRĂU

Vineri, 28 iunie, ora 17.00: MARIA MIRABELA

Regia: Ion Popescu – Gopo

Cu: Gilda Manolescu, Medeea Marinescu şi (voci): Anda Călugăreanu, Mihai Constantinescu

muzical / 1981 / 69 min. 

Expoziție de goblenuri – IOAN BOGORIN 

Vineri, 28 iunie, ora 19.00: recital VALENTINA FĂTU și VASILE MURARU

E VREMEA SĂ NE ÎNTÂLNIM!

Vineri, 28 iunie, ora 20.00: MELODII LA COSTINEȘTI

Regia: Constantin Păun

Cu: Horațiu Mălăele, George Mihăiță, Vasile Muraru, Bogdan Stanoevici

comedie / 1983 / 76 min. / AG

CĂMINUL CULTURAL VENEȚIA DE SUS

Sâmbătă, 29 iunie, ora 10.00: DUMBRAVA MINUNATĂ

Regia: Gheorghe Naghi

Cu: Ernest Maftei, Diana Muscă, Elena Drăgoi, Draga Olteanu Matei, Florina Cercel

fantastic / 1980 / 75 min.

Sâmbătă, 29 iunie, ora 20.00: MOROMEȚII (1)

Regia: Stere Gulea

Cu: Victor Rebengiuc, Luminița Gheorghiu, Florin Zamfirescu, Mitică Popescu

 drama / 1988 / 140 min.

CĂMINUL CULTURAL VENEȚIA DE JOS

Duminică, 30 iunie, ora 17.00: DE-AȘ FI HARAP ALB

Regia: Ion Popescu – Gopo

Cu: Florin Piersic, Fory Etterle, Emil Botta, Puiu Călinescu

fantastic / 1965 / 91 min.

Duminică, 30 iunie, ora 20.00:

ULTIMA NOAPTE DE DRAGOSTE, ÎNTÂIA NOAPTE DE RĂZBOI

Regia: Sergiu Nicolaescu

Cu: Ioana Pacula, Vladimir Găitan, Ion Besoiu, Sergiu Nicolaescu, Gheorghe Dinică

dramă / 1979 / 99 min.

Accesul publicului este gratuit, în limita locurilor disponibile.

Scopul „Caravanei filmului românesc – Cartea și filmul / Capodopere ale cinematografiei naţionale”, proiect aflat la a XII-a ediție, este acela de a promova filmul românesc, aducând un omagiu cinematografiei naţionale şi cineaştilor români, fiind singura caravana care promovează exclusiv filmul românesc din toate timpurile. „Caravana filmului românesc” aduce filmul românesc în atenția spectatorilor, promovându-l într-o manieră accesibilă. Filme de patrimoniu şi succese ale ultimilor ani, toate sunt prezentate publicului din toate oraşele ţării, mari şi mici, în spaţii diverse. Aceste evenimente, rememorând marile momente ale istoriei şi ale prezentului filmului românesc, contribuie la formarea unei culturi cinematografice a publicului tânăr și le aduce spectatorilor cinefili bucuria revederii marilor creații cinematografice românești.

***

Asociaţia CineCultura (www.asociatiacinecultura.ro), în parteneriat cu MDV AUDIO STUDIO (www.mdvstudio.ro) şi Digifilm Design, a organizat, începând din vara anului 2013, CARAVANA FILMULUI ROMÂNESC, proiect ce s-a derulat, la nivel naţional, prin cele două secţiuni ale sale: Capodopere ale cinematografiei naţionale şi Cartea şi filmul.

În cei unsprezece ani de existenţă, Caravana filmului românesc a ajuns în peste 45 de oraşe, având un număr aproximav de 200.000 de spectatori şi consemnând peste 3.000 de referiri în presa locală şi naţională. În cadrul Caravanei, toate filmele au fost prezentate la o calitate artistică şi tehnică de excepţie, fiind refăcute ca sunet şi  imagine.

***

Proiect realizat cu sprijinul CNC – Centrul Naţional al Cinematografiei, UCIN – Uniunea Cineaştilor din România, DACIN SARA – Drepturi de Autor în Cinematografie şi Audiovizual – Societatea Autorilor Români din Audiovizual, ANF – Arhiva Naţională de Filme;

Parteneri media: All About Romanian Cinema  – AaRC, România pozitivă, Agenţia de Carte, Amos News, Prompt Media, Ultima oră, Timp românesc, GoNEXT, BizPLUS, Cinefan, Roportal, Cinefilia,  Comunicate de afaceri, boio.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.