Acasă Social Sanatate EMA investighează posibilele reacții adverse grave ale bătrânului algocalmin

EMA investighează posibilele reacții adverse grave ale bătrânului algocalmin

DISTRIBUIȚI

 172445 – 19062024 – Agenția Europeană a Medicamentului a început o amplă investigație în legătură cu analgezicele care conțin metamizol, substanța activă conținută de algocalmin și de alte 14 medicamente comercializate și în România (piafen, novocalmin sau algozone). Investigația a pornit în urma unei sesizări din Finlanda, unde au fost observate decese la pacienți tratați cu metamizol.

Metamizolul, unul dintre cele mai populare analgezice (calmante), este folosit în Europa încă din anii 1920, sub formă de pastile, supozitoare sau injectabil.

Recent însă, Finlanda a reclamat că administrarea algocalminului poate duce, în unele cazuri, la agranulocitoză – o boală provocată de reducerea considerabilă a numărului de globule albe, caracterizată printr-o stare infecțioasă gravă, ce poate duce inclusiv la decesul pacientului. În Finlanda s-au înregistrat câteva decese puse în legătură cu administrarea de medicamente cu metamizol.

În următoarele luni, EMA va decide dacă aceste medicamente vor fi sau nu retrase de pe piață.

România așteaptă, în acest moment, rezultatele investigației Agenției Europene a Medicamentului (EMA), spune ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Ancheta EMA nu trebuie să reprezinte un motiv de panică, subliniază Rafila, în condițiile în care vorbim despre un medicament utilizat de peste 100 de ani pe întreg continentul. În plus, reacția adversă reclamată de Finlanda era deja cunoscută și trecută în prospectul medicamentului, adaugă ministrul Sănătății.

În cazul în care reclamațiile se vor dovedi întemeiate, EMA ar putea decide retragerea autorizației de punere pe piață a acestor medicamente pe întreg continentul. Investigația s-ar putea finaliza însă și cu simple recomandări adăugate în prospectul medicamentelor.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.