Acasă Externe În Raportul anual privind traficul de persoane, Departamentul de Stat ne recomandă...

În Raportul anual privind traficul de persoane, Departamentul de Stat ne recomandă investigarea neglijenței autorităților și tragerea la răspundere penală a oficialilor complici (autorități locale din domeniul aplicării legii și al serviciilor sociale)

DISTRIBUIȚI
dramatic portrait of a little homeless boy, dirty hand, poverty, city, street

 172502– 26062024 –  Departamentul de Stat al SUA a realizat noul Raport privind traficul de persoane (Trafficking in Persons 2024), care evidențiază progresele României în combaterea traficului de persoane.

 Printre aspectele pozitive menționate se numără:

 • Investigarea unui număr crescut de cazuri de trafic și condamnarea mai multor traficanți.
 • Înființarea unei unități de investigații financiare în cadrul DIICOT pentru a combate criminalitatea organizată, inclusiv traficul de persoane.
 • Adoptarea de proceduri pentru identificarea și referirea potențialelor victime minore ale traficului în școli și implementarea unui nou Mecanism Național de Identificare și Referire (MNIR).
 • Modificarea legislației pentru a spori măsurile de protecție pentru victimele traficului în timpul procedurilor penale și adoptarea unui ordin executiv care permite plata anticipată a cheltuielilor de urgență pentru victime.
 • Demararea unui nou program de formare în școlile de poliție pentru identificarea proactivă a potențialelor victime ale traficului.
 • Înființarea unei comisii speciale anti-trafic în Parlament pentru analiza cauzelor infracțiunii și elaborarea legislației relevante.

 În același timp, Departamentul de Stat al SUA face şi o serie de recomandări pentru consolidarea eforturilor în combaterea traficului de persoane, printre care:

 • Investigarea tuturor acuzațiilor de complicitate, abatere și neglijență în rândul autorităților și tragerea la răspundere penală a oficialilor complici, inclusiv a autorităților locale din domeniul aplicării legii și al serviciilor sociale.
 • Asigurarea aplicării rapide a justiției prin respectarea termenelor premergătoare procesului pentru a evita ca termenele de prescripție să submineze eforturile de combatere a traficului.
 • Creșterea finanțării și îmbunătățirea coordonării serviciilor de protecție pentru a asigura că toate victimele primesc asistență, inclusiv îngrijire medicală și consiliere psihologică.
 • Alocarea de fonduri ONG-urilor pentru extinderea serviciilor integrate pentru victime, adăposturi și alte forme de asistență personalizată.
 • Identificarea proactivă a victimelor prin implementarea completă a noului Mecanism Național de Sesizare și depistarea indicatorilor de trafic în rândul populațiilor vulnerabile, inclusiv romi, solicitanți de azil, migranți și copii din instituții guvernamentale.
 • Consolidarea eforturilor de monitorizare și prevenire a exploatării sexuale a copiilor, în special în instituțiile de stat, și aplicarea legislației privind munca copiilor în zonele rurale.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.