Acasă Social Aparare Manifestări dedicate Zilei Eroilor

Manifestări dedicate Zilei Eroilor

DISTRIBUIȚI

 172388 – 13062024 – Ministerul Apărării Naționale organizează în marile garnizoane din țară și la mausoleele eroilor și la cimitirele și parcelele de onoare, ceremonii militare și religioase dedicate Zilei Eroilor. Cu acest prilej, vor fi rostite în mod simbolic nume ale eroilor poporului român căzuți la datorie în războaiele purtate de Armata României sau în misiuni executate în teatrele de operații.

În București, vor avea loc ceremonii de depuneri de coroane de flori la Mormântul Ostașului Necunoscut (Parcul Carol I), la Monumentul eroilor militari căzuți în misiune în teatre de operații și pe teritoriul României (Parcul Tineretului), la Monumentul Eroilor Patriei (Universitatea Națională de Apărare „Carol I”), la Cimitirul Militar Ghencea și la Cimitirul Eroilor Revoluției.

  La Mormântul Ostașului Necunoscut, veterani de război, reprezentanți ai autorităților centrale și locale, precum și reprezentanți ai conducerii MApN vor rosti numele eroilor români căzuți la datorie, iar un detașament al Brigăzii 30 Gardă Mihai Viteazul va executa exerciții de tip Drill Team.

Seara, Muzica Militară a Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul” și Inspectoratul General al Muzicilor Militare, vor susține în Piața Tricolorului din fața Palatului Cercului Militar Național un concert urmat de retragerea cu torțe pe itinerarul Palatul Cercului Militar Național – Bulevardul Eroilor  – Palatul Cotroceni  – sediul Brigăzii 30 Gardă (Bulevardul General Paul Teodorescu).

Studenți ai Academiei Tehnice Militare „Ferdinand I”, reprezentanți ai MApN și ai Asociației ONOR – Oameni, Națiune, Onoare, Respect vor aprinde candele și vor depune flori la mormintele eroilor din  Cimitirul Eroilor Români din Primul Război Mondial, din Bulevardul Ghencea.

La ora 12.00, în toate lăcașele de cult se vor trage clopotele, iar în instituțiile publice și unitățile de învățământ se va păstra un moment de reculegere în semn de omagiu pentru eroii noștri.

În semn de recunoștință pentru eroii patriei căzuți la datorie în Primul Război Mondial, autoritățile statului român au hotărât, prin Decretul-lege nr. 1693 din 4 mai 1920, ca Ziua Eroilor să fie sărbătoare națională, celebrată „cu mare fast religios, școlar, militar și naționalׅ” în Ziua Înălțării Domnului.

Prin Legea nr. 48 din 30 mai 1995 privind proclamarea Zilei Eroilor, s-a reînnodat tradiția interbelică a sărbătoririi Zilei Eroilor, iar ulterior, prin Legea nr. 379/2003 privind regimul mormintelor și operelor comemorative de război, Ziua Eroilor a fost proclamată sărbătoare națională a poporului român, cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paști, Ziua Înălțării Domnului Isus Hristos, potrivit tradiției românești.

România a participat, începând cu anul 1877, la confruntări militare majore, desfășurate pe teritoriul național și în afara acestuia – Războiul de Independență, Al Doilea Război Balcanic, Primul Război Mondial, Al Doilea Război Mondial și, după 1990, la misiunile din teatrele de operații din Balcanii de Vest, Afganistan și Irak.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.