Acasă Politic Ministrul Predoi anunță că va discuta la reuniunea Forumului Salzburg din Austria...

Ministrul Predoi anunță că va discuta la reuniunea Forumului Salzburg din Austria și despre ”interesele românești în concertul european”

DISTRIBUIȚI
Foto: Ministerul de Interne al Sloveniei

 172496– 26062024 – Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, participă, în perioada 25-27 iunie, la Conferința Ministerială a Forumului Salzburg, care are loc la Laxenburg, în Austria, potrivit unui comunicat. Evenimentul reunește reprezentanți ai statelor membre ale Forumului Salzburg pentru a discuta provocările actuale și viitoare în domeniul securității și migrației.

Ministrul de Interne austriac, Gerhard Karner, îi va găzdui pe omologii săi Cătălin Predoiu (România), Kalin Stoyanov (Bulgaria), Matúš Šutaj Eštok (Slovacia) și Bostjan Poklukar (Slovenia), iar Croația, Polonia, Cehia și Ungaria vor fi reprezentate de secretari de stat.

„Forumul Salzburg e o bună ocazie pentru discuții formale și informale pe teme de interes în domeniul ministerelor de afaceri interne. Spre exemplu, anul trecut, la Brdo, Slovenia, au avut loc convorbiri esențiale pentru deblocarea dosarului Schengen. Voi folosi acest prilej pentru a promova, ca de fiecare dată, interesele românești în concertul european. Consider că, date fiind dinamica și contextul politic, aceasta este una din principalele sarcini ale unui ministru, promovarea eficientă a intereselor românești în plan extern” a declarat ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu.

Agenda include discuții de lucru privind punerea în aplicare a Pactului UE privind azilul și migrația, lupta împotriva contrabandei și a migrației ilegale, precum și acțiuni comune împotriva tuturor formelor de extremism și terorism, provocările în domeniul securității de-a lungul Dunării în contextul digitalizării.

Ministrul de Interne Gerhard Karner a spus: „În cei 24 de ani de existență, „Forum Salzburg” s-a dovedit a fi o platformă importantă pentru cooperarea internațională. Întâlnirea din acest an se concentrează în primul rând pe lupta comună împotriva mafiei de contrabandă, dar de asemenea, asupra acțiunii consecvente împotriva extremismului terorism”.

Formatul „Forum Salzburg” a fost lansat în anul 2000 de Ministerul de Interne austriac și este format în prezent din nouă membri: Bulgaria, Austria, Croația, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Cehia și Ungaria. Statele cooperează în domeniile „cooperării polițienești”, „combaterea migrației ilegale”, „protecția martorilor”, „combaterea drogurilor” și „siguranța traficului”, printre alte domenii.

România și Bulgaria au devenit state membre UE și s-au alăturat Forumului de la Salzburg în 2006, iar Croația a primit statutul de observator.

În 2007, pe baza strategiei externe comune, statele membre ale Forumului de la Salzburg au creat Grupul de prieteni ai Forumului de la Salzburg ca platformă de dialog și cooperare între țările Forumului de la Salzburg și țările din Balcanii de Vest, incluzând partenerii din Albania, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Macedonia de Nord și Serbia. Kosovo și Republica Moldova participă și ele în calitate de parteneri ai „Forum Salzburg”.

Foto: Ministerul de Interne al Sloveniei

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.