Acasă Social Recunoaștere reciprocă a vechimii în muncă și dreptului la pensie

Recunoaștere reciprocă a vechimii în muncă și dreptului la pensie

DISTRIBUIȚI

 172401 – 14062024 – Guvernul a aprobat Acordul bilateral în domeniul securităţii sociale între România și SUA care permite recunoaşterea reciprocă a vechimii în muncă şi a dreptului la pensie.

Acordul stabilește modul în care pot fi valorificate perioadele lucrate în România şi în SUA, pentru deschiderea dreptului la pensie pe principiul totalizării, cu acordarea proporţională a pensiei de către fiecare stat.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a precizat că, potrivit datelor obţinute pe canale diplomatice, în SUA sunt înregistrate aproximativ 500.000 de persoane de origine română, dar nu a exclus ca numărul să fie mai mare.

„Şi acest mecanism (…) care capătă astăzi o nouă componentă sperăm să-i încurajeze pe cetăţenii celor două state să-şi notifice instituţiile care gestionează asigurările sociale pentru a putea beneficia de contribuţiile plătite, la vârsta pensionării”, a declarat Constantin.

În privinţa lucrătorilor detaşaţi, prin acelaşi act normativ s-a stabilit exceptarea reciprocă a acestora de la plata contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate prin sistemul naţional al statului unde sunt detaşaţi.

„Documentul va intra în vigoare în prima zi a celei de-a patra luni de la data ultimei Note în care statele îşi notifică reciproc prin canale diplomatice îndeplinirea procedurilor interne necesare pentru intrarea în vigoare”, a precizat Constantin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.