Acasă Social Aparare România are drone Brayraktar

România are drone Brayraktar

DISTRIBUIȚI
foto: defenseromania.ro

 172402 – 14062024 – Forțele Terestre Române au început, în cursul acestei săptămâni, procedurile de recepție calitativă și cantitativă a echipamentelor primului sistem de aeronave fără pilot Bayraktar TB2.

La încheierea acestei etape, estimată pentru finalul lunii în curs sau începutul lunii viitoare, vor putea fi executate primele zboruri de instrucție operate de piloți români cu aeronavele Bayraktar TB2  – care vor avea însemnele Armatei României, cocarda tricoloră pe aripi și înmatriculate ca aeronave de stat românești, ceea ce va marca intrarea oficială în înzestrare a acestui tip de capabilitate.

Achiziția sistemelor de aeronave fără echipaj uman la bord (UAS – Unmanned Aircraft Systems) Bayraktar TB2 contribuie la realizarea obiectivelor Programului de transformare a Armatei României până în anul 2040 și are în vedere implementarea Țintelor de Capabilități ale țării noastre în cadrul procesului NATO de planificare a apărării.

Intrarea în dotare a acestor sisteme contribuie la realizarea unor structuri de forțe flexibile, cu un spectru larg de capabilități specifice secolului XXI, cu mijloace care să îi asigure supraviețuirea în câmpul tactic, o cunoaștere situațională extinsă și o putere de foc mărită.

Configurația-standard a unui sistem de aeronave fără echipaj uman la bord (UAS) Bayraktar TB2 cuprinde șase drone și echipamentele de comandă și control.

Misiunile și tragerile reale aer-sol au demonstrat capabilitățile de lovire, cercetare-supraveghere și posibilitățile multiple ale sistemului Bayraktar TB2.

Principalele avantaje ale acestor drone este anduranța foarte mare în zbor capabilitățile de lovire (până la 24 de ore, în funcție de încărcare, și posibilitatea de supraveghere a unei zone extinse, datorită echipamentelor cu care sunt dotate).

Parlamentul a aprobat în 2022 cumpărarea a trei sisteme de de drone Bayraktar TB2, a câte șase aeronave fiecare, în valoare totală de aproximativ 321 milioane dolari, inclusiv pachetul suport (cu muniția aferentă, suportul logistic inițial și echipamente specifice de instruire și antrenament), iar în luna aprilie 2023 a fost semnat contractul de achiziție, cu termene de livrare iunie 2024, septembrie 2024 și ianuarie 2025.

Prima serie a personalului aeronautic a fost pregătită în Turcia în perioada februarie-iunie 2023, concomitent cu derularea, la producător, a activităților de acceptanță, testare și recepție a echipamentului tehnic.

România a devenit a treia țară NATO care s-a înscris pentru achiziționarea sistemului de avioane fără echipaj turc Bayraktar TB2.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.