Acasă Politic România își oferă expertiza pentru integrarea europeană a Bosniei și Herțegovina

România își oferă expertiza pentru integrarea europeană a Bosniei și Herțegovina

DISTRIBUIȚI
foto:mae.ro

 172339 – 07062024 – Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a avut joi, 6 iunie 2024, consultări bilaterale cu ministrul afacerilor externe din Bosnia și Herțegovina, Elmedin Konaković, aflat în vizită oficială la București.

Discuțiile au avut ca obiectiv intensificarea dialogului politic bilateral, a cooperării economice și sectoriale. Domeniile de interes includ administrația, justiția, afacerile interne, apărarea, energia, transportul, agricultura, sănătatea, inovația, educația și sănătatea.

Cei doi miniștri au semnat Planul de Acțiune de cooperare pentru anii 2024-2025 între Ministerul Afacerilor Externe al României și Ministerul Afacerilor Externe al Bosniei și Herțegovina, precum și Protocolul între Guvernul României şi Consiliul de Miniştri al Bosniei şi Herţegovina privind succesiunea Bosniei şi Herţegovina la tratatele bilaterale încheiate între Republica Populară Română/ Republica Socialistă România / România şi Republica Populară Federativă Iugoslavia/Republica Socialistă Federativă Iugoslavia la nivel de stat, respectiv de guvern.

Ministrul Luminiţa Odobescu a evidențiat sprijinul constant al României pentru avansarea parcursului european al Bosniei și Herțegovina, inclusiv în contextul deciziei recente a Consiliului European din 21-22 martie 2024 privind deschiderea negocierilor de aderare cu această țară. Demnitarul român a apreciat eforturile autorităților de la Sarajevo și a îndemnat la continuarea adoptării reformelor cheie asumate, precum și la alinierea la standardele și valorile democratice europene. A apreciat în acest sens eforturile omologului, care au rezultat în alinierea Bosniei și Herțegovina la Politica externă și de securitate comună a UE.

A mai subliniat disponibilitatea României pentru continuarea furnizării de expertiză în domeniile relevante pentru Bosnia și Herțegovina, în cadrul eforturilor de integrare europeană ale acesteia.

Totodată, ministrul Luminița Odobescu a subliniat angajamentul ferm al României pentru consolidarea mediului de securitate în Bosnia și Herțegovina, exemplificat prin contribuţia consistentă și responsabilitățile asumate de către România la nivelul Operației EUFOR Althea.

Consultările au prilejuit, totodată, un amplu schimb de vederi privind situația complexă de securitate generată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și impactul său regional, inclusiv în ceea ce privește Balcanii de Vest, precum și situația din Orientul Mijlociu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.