Acasă Politic România va continua să sprijine aderarea europeană a Muntenegrului

România va continua să sprijine aderarea europeană a Muntenegrului

La Podgorița va fi dezvelit un bust al poetului Mihai Eminescu, iar o stradă va fi denumită Craiova

DISTRIBUIȚI
foto: mae.ro

  172303 – 04062024 –   Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu l-a primit luni, 3 iunie 2024, pe omologul muntenegrean Filip Ivanovic, aflat în vizită oficială la București.

Consultările au avut în vedere intensificarea dialogului politic și sectorial bilateral. Printre domeniile de interes se numără sectorul de apărare, afacerile interne, cu accent pe protecția civilă și gestionarea situațiilor de urgență, energia, turismul, serviciile digitale, notabil în domeniul consular, sănătatea și educația.

Cu această ocazie, cei doi miniștri au semnat Planul de Acțiuni privind cooperarea între Ministerele Afacerilor Externe din România și Muntenegru pentru perioada 2024-2025.

Documentul include priorități pentru stimularea dialogului bilateral, cât și deschiderea de perspective pentru diversificarea suplimentară a sprijinului României pentru parcursul european al Muntenegrului.

Oficialul român a apreciat progresele în domeniul reformelor și a asigurat că România va continua să sprijine procesul de aderare europeană a Muntenegrului. A arătat că România este pregătită să-și împărtășească experiența în domeniul integrării, aspect care va contribui în mod natural și la consolidarea relației bilaterale.

În egală măsură, România va continua să promoveze importanța strategică a Balcanilor de Vest pentru spațiul euro-atlantic, esențială pentru securitatea și stabilitatea continentului european.

Agenda discuțiilor a mai inclus situația regională, consecințele negative generate de războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei, precum și aspecte în domeniul afacerilor multilaterale și globale.

În acest context, oficialul român a încurajat companiile românești să investească în Muntenegruși a salutat decizia municipalității din Podgorița de a inaugura, în această lună, bustul poetului Mihai Eminescu, precum și o nouă stradă, numită Craiova.

”Integrarea europeană rămâne fundamentală, iar partenerii noștri din vecinătate merită toată susținerea noastră. Desigur, am avut un schimb de opinii cu privire la teme de interes prioritar de pe agenda Alianței Nord Atlantice, inclusiv în perspectiva Summit-ului NATO care va avea loc în luna iulie la Washington. Am reiterat îngrijorarea pentru deteriorarea continuă a climatului de securitate și stabilitate din zonă, ca urmare a posturii asertive și provocatoare a Moscovei la adresa aliaților și a partenerilor NATO din regiune.

Am discutat cu colegul meu și despre situația regională din Balcanii de Vest. Este o regiune de importanță strategică, în care evoluțiile politice și de securitate au implicații directe pentru securitatea și prosperitatea întregii Europe. România urmărește cu prioritate promovarea securității în regiune, a creșterii și integrării economice, inclusiv prin utilizarea oportunităților oferite de platformele de cooperare regională. Vom evalua, astfel, în continuare, modalitățile de impulsionare ale activității structurilor de cooperare regională, cu agendă europeană și euroatlantică, unde țările noastre conlucrează foarte strâns”, a declarat ministrul Odobescu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.