Acasă Social Aparare Șeful Apărării la Ziua Națională a Marelui Ducat al Luxemburgului

Șeful Apărării la Ziua Națională a Marelui Ducat al Luxemburgului

DISTRIBUIȚI
foto:facebook

 172485– 24062024 – Șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit duminică, 23 iunie, în Luxemburg, cu ministrul apărării din Marele Ducat al Luxemburgului, Yuriko Backes, și cu șeful luxemburghez al Apărării, generalul Steve Thull.

 Întrevederea, care s-a desfășurat în prezența E.S. Alexandrina-Livia Rusu, ambasadorul României, a avut loc în marja participării generalului Gheorghiță Vlad la evenimentele oficiale dedicate aniversării Zilei Naționale a Marelui Ducat al Luxemburgului, la invitația omologului din acest stat monarhic european.

Agenda a vizat evaluarea situației de securitate din zona extinsă a Mării Negre, evoluția arhitecturii defensive din spațiul euro-atlantic, precum și intensificarea cooperării prin exerciții multinaționale pe teritoriul țării noastre.

De asemenea, șeful Apărării a transmis un mesaj strategic de coeziune din partea Armatei României, în contextul contribuției consistente a forțelor armate luxemburgheze la Grupul de Luptă Forțe Terestre Înaintate (Forward Land Forces Battle Group), dislocat în România în procesul de consolidare a posturii aliate de descurajare și apărare. Generalul Gheorghiță Vlad a evidențiat trendul pozitiv al relațiilor dintre cele două armate, reflectat atât în planul antrenamentelor comune, cât și în cel simbolic, prin prezența militarilor la sărbătorile naționale ale celor două țări.

„Împărtășim aceleași valori, suntem ferm angajați pentru apărarea colectivă și întărirea flancului estic aliat și al UE. Suntem recunoscători militarilor luxemburghezi care, prin participarea la structura defensivă aliată de la Cincu, ce are Franța ca națiune-cadru, exprimă, fără echivoc, solidaritatea și unitatea aliată în fața deteriorării situației regionale de securitate. Așteptăm ca, la începutul anului viitor, colegii luxemburghezi să fie parte a certificării operaționale inițiale a Forward Land Forces Battle Group, ca structură de nivel brigadă”, a afirmat șeful Apărării.

În detașamentul de defilare al paradei naționale din Luxemburg a fost inclusă și o gardă port-drapel, constituită din militari ai Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.