Acasă Social Sindicatele cer Guvernului modificarea pragului deductibilității fiscale în cazul celor plătiți cu...

Sindicatele cer Guvernului modificarea pragului deductibilității fiscale în cazul celor plătiți cu salariul minim

DISTRIBUIȚI

 172499– 26062024 – Veniturile angajaților plătiți cu salariul minim vor scădea, în loc să crească, de la 1 iulie, fără modificarea OUG 115/2023, atenționează Confederația Națională Sindicală „Cartel ALFA”.

Odată cu majorarea salariului minim de la 3.300 la 3.700 de lei crește  de la 200 la 300 de lei și suma deductibilă (pentru care angajatorul nu plătește taxe și contribuții sociale). Pentru a beneficia de această sumă neimpozabilă, legislația actuală prevede ca venitul brut realizat din salarii și beneficii asimilate salariilor să nu depășească pragul de 4.000 de lei. Printre aceste beneficii de care nu mai rămâne foarte mult loc fără o actualizare a plafonului se numără și tichetele de masă.

Sindicatele propun Ministerului de Finanțe și Guvernului modificarea pragului deductibilității fiscale în cazul celor plătiți cu salariul minim, pentru corelarea cu majorarea care intră în vigoare de la 1 iulie 2024. În caz contrar, se va ajunge în situația ca majoritatea celor 1,8 milioane de salariați plătiți cu salariul minim să ajungă în fapt să aibă veniturile nete reduse, în loc să beneficieze de majorarea binevenită acordată, spun sindicatele.

”Este de salutat decizia Guvernului de a mări salariul minim pe economie într-o perioadă foarte dificilă, în care angajații plătiți cu salariul minim sunt cei mai afectați. Măsura și majorarea la 300 de lei/lună a sumei neimpozabile perturbă motivarea în salariile brute de până la 4.200 lei (care vor avea pe net mai puțin decât cei de la salariul minim).  (…) Există o necorelare privind aceste majorări și menținerea în legislație a pragului de 4.000 de lei care condiționează deductibilitatea fiscală a taxelor și contribuțiilor sociale. Fără actualizarea acestui prag, în final vom avea paradoxul ca tocmai salariații cu venituri mici să fie cei privați de alte beneficii asimilate salariilor”, atrag atenția sindicatele.

În acest sens, CNS „Cartel ALFA” solicită decidenților actualizarea în mod corespunzător a alineatului (1) litera b), articolul LXXIII din Ordonanța de Urgență 115/2023, pentru ca măsurile binevenite incluse în Ordonanța de Urgență 59/2024 să își poată atinge efectele dorite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.