Acasă Externe Stoltenberg în SUA: NATO face America mai puternică

Stoltenberg în SUA: NATO face America mai puternică

DISTRIBUIȚI

 172433 – 18062024 – Secretarul general Jens Stoltenberg s-a întâlnit cu președintele SUA Joe Biden la Casa Albă, anunțând noi cifre privind cheltuielile pentru apărare și evidențiind prioritățile pentru viitorul Summit NATO.

Stoltenberg a anunțat că în 2024 cheltuielile pentru apărare ale aliaților europeni și Canadei au crescut cu 18%, fiind „cea mai mare creștere din decenii”. El a confirmat în continuare că 23 de aliați vor îndeplini obiectivul de a cheltui cel puțin două procente din PIB pentru apărare. În ultimii patru ani, numărul aliaților care au atins această țintă s-a dublat.

Stoltenberg i-a mulțumit președintelui Biden pentru conducerea și angajamentul ferm față de NATO. El a subliniat că NATO face America mai puternică prin promovarea intereselor SUA. Ca răspuns la peisajul securității în schimbare, Aliații au prezentat cele mai cuprinzătoare planuri de apărare de la Războiul Rece, cu mai multe forțe, capacități și investiții.

În ceea ce privește Ucraina, secretarul general a subliniat necesitatea de a continua să ofere sprijin pe termen lung, argumentând că, cu cât sprijinul este mai puternic pentru Ucraina, cu atât războiul Rusiei se va încheia mai repede. El a salutat acordul bilateral de securitate pe 10 ani dintre SUA și Ucraina și a spus că, la Summit-ul de la Washington, se așteaptă ca liderii să convină asupra unui rol mai mare al NATO în coordonarea asistenței de securitate și a instruirii pentru Ucraina, precum și asupra unui angajament financiar pe termen lung.

Anterior, Stoltenberg a ținut un discurs la Wilson Center unde a subliniat că menținerea Europei în siguranță și a NATO puternică este în interesul național vital al Statelor Unite și a criticat poziția Chinei, a Coreei de Nord și a Iranului de a ajuta Rusia să-și consolideze baza industrială de apărare și să evite efectele sancțiunilor și controalelor la export.

El a subliniat că din 2022, „peste două treimi din achizițiile europene de apărare au fost făcute cu firme americane”. El a adăugat: „NATO este bună pentru securitatea SUA, bună pentru industria SUA și bună pentru locurile de muncă din SUA”.

Stoltenberg a explicat că liderii Australiei, Japoniei, Noii Zeelande și Republicii Coreea au fost invitați la Summitul NATO, de luna viitoare, de la Washington, parteneriatele globale fiind unul din punctele aflate pe ordinea de zi a discuțiilor.

”Împreună putem menține ordinea internațională bazată pe reguli și ne putem proteja valorile comune”, a argumentat Stoltenberg.

Secretarul general se află într-o vizită de o săptămână în America de Nord. Astăzi, se va întâlni cu secretarul de stat Antony Blinken și se va implica cu senatorii. Miercuri, domnul Stoltenberg va călători la Ottawa pentru a se întâlni cu premierul canadian Justin Trudeau. El se va întoarce joi la Washington D.C. pentru a se întâlni cu consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, și cu membrii Congresului SUA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.