Acasă Social „Vocea generației noastre”, prima ediție a Summitului copiilor, plasează Educația pe primul...

„Vocea generației noastre”, prima ediție a Summitului copiilor, plasează Educația pe primul loc

DISTRIBUIȚI

 172447 – 19062024 – Aproape 150 de copii și tineri s-au reunit, luni, la Palatul Victoria, în prima ediție a “Summitului Copiilor – Vocea generației noastre”, cel mai important eveniment dedicat dialogului între factorii de decizie și reprezentanții copiilor, organizat de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copiilor și Adopție, cu sprijinul Cancelariei Prim-ministrului.

Principalele teme ale discuțiilor au fost educația, participarea copiilor la deciziile care îi privesc, schimbările climatice, sănătatea mintală, violența, bullyingul, discriminarea și justiția prietenoasă.

Copiii au propus, printre altele, soluții concrete de reducere a abandonului școlar, prin implicare directă nu doar a școlii și a profesorilor, ci și a părinților și a comunității, crearea unei platforme online care să ofere informații și suport pentru situații pe care tinerii nu reușesc să le gestioneze, introducerea în programa de liceu a unor ore obligatorii în care să se discute despre sănătatea mintală, creșterea numărului de consilieri școlari, constituirea unui Parlament Junior, un organ consultativ al copiilor care să le ofere cadrul pentru exercitarea dreptului de participare la deciziile și procesele care îi privesc.

La finalul evenimentului, copiii au conturat soluții și propuneri de măsuri pentru subiecte sau problemele care îi preocupă sau care au impact asupra societății în general. Un rezumat al acestora va fi prezentat Cabinetului Prim-ministrului României,  în cadrul unei întâlniri cu o delegație a copiilor participanți la summit.

Organizarea Summitului s-a realizat cu sprijinul UNICEF România, Salvați Copiii România, Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copii, World Vision România, SOS Satele Copiilor, Hope and Homes for Children, Consiliul Național al Elevilor, Uniunea Elevilor Reprezentanți, respectiv Fundația Filantropică Metropolis, dar și al USAMV și al Complexului Studențesc Tei.

Evenimentul a făcut parte din seria de întâlniri dedicate implementării Garanției europene pentru copii în România și a avut scopul de a încuraja participarea activă și implicarea tinerilor în procesul decizional.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.