Acasă Externe Agenda Europeana Ajutor financiar de 72,5 milioane de euro pentru Republica Moldova

Ajutor financiar de 72,5 milioane de euro pentru Republica Moldova

DISTRIBUIȚI

 172616 – 09072024 – Comisia Europeană a anunțat acordarea unui împrumut de 50 de milioane de euro în condiții favorabile pentru Rep. Moldova. O plată suplimentară de 22,5 milioane de euro sub formă de granturi va urma până la sfârșitul acestei luni.

Aceasta este a patra tranșă din cadrul Asistenței Macro-financiare în curs de desfășurare pentru Moldova și vine după ce Comisia a concluzionat că țara a îndeplinit condițiile de politică convenite cu UE pentru eliberarea acestei plăți (îmbunătățirea guvernanței sectorului public, consolidarea independenței Băncii Naționale a Moldovei, a statului de drept, adoptarea unei legi privind evaluarea extraordinară (adică verificarea completă) a judecătorilor, progrese în combaterea corupției printr-o mai bună colaborare între agențiile anticorupție și cele de aplicare a legii, măsuri pentru sprijinirea energiei regenerabilă și reformarea Codului Vamal, adoptarea unei Strategii Națională de Dezvoltare Economică).

Sprijinul financiar va trebui să acopere o parte din nevoile de finanțare pentru 2024 ale Rep. Moldova și să sprijine stabilitatea macroeconomică, pentru a permite continuarea reformelor.

După o recesiune profundă în 2022, economia Rep. Moldova a înregistrat o creștere modestă în 2023 și, pe fondul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, Rep. Moldova continuă să se confrunte cu serioase provocări de securitate energetică.

Asistența macro-financiară face parte din efortul mai larg al UE de a sprijini Moldova în urma multiplelor provocări din ultimii ani și va ajuta Rep. Moldova să avanseze pe calea sa europeană.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.