Acasă Economie Cum se circulă pe Podul Prieteniei

Cum se circulă pe Podul Prieteniei

DISTRIBUIȚI
sursa: wikimedia.org

172612 – 08072024 – Începând cu data de 10 iulie 2024  pe tronsonul bulgar al Podului Prieteniei Giurgiu-Ruse încep lucrări de reparație majore, prevăzute să dureze 730 de zile.

În prima etapă a reparațiilor, circulația rutieră pe pod va fi restricționată pe sensul de intrare în Bulgaria și, ulterior, pe sensul de ieșire din Bulgaria, pe direcția către România. Reparațiile se vor efectua, ca regulă, pe timpul zilei, pe segmente rutiere de 400 de metri și vor implica organizarea și reglementarea temporară a circulației rutiere pe pod, pe tronsonul rutier bulgar, pe o singură bandă, cu regim asigurat de accesibilitate alternativă a autovehiculelor și de semnalizare prin sisteme de semafoare adaptive, indicatoare rutiere și personal de dirijare.

MAE recomandă cetățenilor români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Bulgaria, să se informeze în legătură cu condițiile de trafic, să conducă preventiv, cu viteză adecvată, să respecte strict semnalizarea rutieră temporară montată și indicațiile/semnalele organelor de control aflate la fața locului și să ia în considerare posibilitatea măririi timpilor de așteptare la trecerea frontierei.

De asemenea, MAE recomandă achiziționarea din timp a vinietelor electronice pentru folosirea infrastructurii rutiere publice din Bulgaria, înainte de intrarea pe teritoriul bulgar, în conformitate cu legislația în vigoare. Autoritățile bulgare recomandă ca vinieta electronică să fie achiziționată online prin intermediul website-ului www.bgtoll.bg, cu versiune în limba română: https://www.bgtoll.bg/ro/rovinieta-electronica, sau de la terminalele specifice montate în incinta punctelor de frontieră.

Regimul legal de viteză pe teritoriul bulgar este de  50km/h în localități, 90 km/h pe drumurile naționale și 140 km/h pe autostradă). În zona de acțiune a indicatoarelor cu regim de interzicere/restricție/limitare de viteză pot fi montate camere fixe sau mobile tip RADAR.

MAE recomandă turiștilor români care aleg să revină în țară prin PCTF Ruse să pregătească în prealabil suma exactă pentru taxa de pod (2 euro/4 leva) sau să facă plata cu cardul bancar, pentru a scurta timpii de așteptare la procesarea și eliberarea documentelor justificative tip chitanțe, facturi, bonuri fiscale. În punctele de frontieră bulgare funcționează centre de colectare a sumelor de bani provenite din taxe, impozite sau amenzi de circulație aplicate pe teritoriul Bulgariei, care se fac venit la bugetul de stat bulgar. În astfel de cazuri, cetățenii români identificați de sistem sunt obligați să își achite toate debitele către statul bulgar, plata efectuându-se numai cu card bancar.

Pentru intrarea în România pot fi folosite și celelalte puncte de trecere a frontierei situate la granița cu Bulgaria:

• PCTF Vidin – Calafat;

• PCTF Kardam- PCTF Negru Vodă;

• PCTF Silistra – Ostrov Călărași;

• PCTF Dobromir – Krushari și PCTF Kainardzha – Lipnița (aceste două puncte funcționează cu orar 08:00-20:00 și doar pentru autovehicule cu masa totală admisă de până la 3,5t);

PCTF Nikopol – Turnu Măgurele (ferryboat);

PCTF Svishtov – Zimnicea (ferryboat);

PCTF Oryahovo – Bechet (ferryboat);

PCTF Aydemir (Silistra) –  Chiciu (Călărași).

MAE recomandă firmelor românești de transport internațional de marfă sau pasageri care tranzitează teritoriul bulgar în această perioadă să ia măsuri pentru organizarea itinerariilor de deplasare și stabilirii programului de lucru al șoferilor prin luarea în considerare a unor timpi de așteptare considerabil măriți la trecerea frontierelor.

Informații suplimentare pot fi accesate astfel: cu privire la starea actuală a drumurilor – pe aplicația gratuită LIMA, de pe pagina de internet a Agenției “Infrastructura Rutieră” și la numărul de telefon 070013020, accesibil în regim non-stop; cu privire la situația zborurilor pe aeroportul Sofia; cu privire la starea vremii; cu privire la regimul vamal, la intrarea în Bulgaria dinspre Turcia (Condiții de călătorie în Bulgaria, titlul Reglementări vamale) și pe site-ul Agenției „Vămi” din Bulgaria ; cu privire la e-vigneta și sistemul e-TOLL ; cu privire la situația circulației prin punctele de trecere a frontierei bulgare.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 și +35929733510, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center-ului în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență au la dispoziție telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

MAE recomandă consultarea paginilor web http://sofia.mae.rohttps://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_rowww.meteoalarm.org, și www.mae.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.